Hur kallt får det vara inomhus?
Hur kallt får det vara inomhus? - Foto: Janerik Henriksson/TT och Thommy Tengborg/TT

Så kallt får det vara i din lägenhet i vinter

Många hyresvärdar planerar att sänka temperaturen för att spara pengar när elpriserna skenar mot rekordnivåer, rapporterar Hem & Hyra. Men hur kallt får det egentligen vara i din lägenhet under vintern?


Många svenska hushåll står inför en tuff vinter med höga elpriser och kommuner runtom i landet ska minska sin energianvändning. Läs mer här om hur kommunerna ska spara el i vinter.

Men det är inte bara privatpersoner och kommuner som måste se över sin elkonsumtion – utan även hyresvärdar.

Hyresvärdar planerar att sänka temperaturen

Enligt Hem & Hyra är det flera, av de drygt 50 kommunala hyresbolag och privata hyresbolag som de frågat, hyresvärdar som planerat att sänka temperaturen inomhus. 

– Varje grad vi sänker är en besparing på fem procent, säger exempelvis Mats Åsemo, vd på Burlövsbostäder som ska vrida ner temperaturen från 22 grader till 21 grader, till tidningen.

Hur kallt får det vara inomhus?

Men hur kallt får det egentligen vara i en hyreslägenhet? Folkhälsomyndigheten rekommenderar att personer som är äldre eller sjuka har en inomhustemperatur mellan 22 och 24 grader och som lägst 20 grader.

För gemene man, alltså personer som inte är känsliga mot kyla på grund av ålder eller sjukdom, rekommenderas en inomhustemperatur mellan 20 och 23 grader. Lägsta tillåtna temperatur är 18 grader. 

Enligt Hem & Hyra ska man, om man upplever att det är för kallt inomhus, först och främst ta kontakt med fastighetsägaren. Om man inte får gehör kan man i stället vända sig till miljöförvaltningen, kommunen eller Hyresgästföreningen.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!