Bosse "Bildoktorn" Andersson vill se nya regler för A-traktorer.
Bosse "Bildoktorn" Andersson vill se nya regler för A-traktorer. - Foto: Leif R Jansson/TT och Claudio Bresciani/TT

Bosse Bildoktorn om A-traktorreglerna: "Hål i huvudet"

Under hösten har Sverige skakats av flera dödliga A-traktorolyckor och reglerna för fordonen, som ofta används av tonåringar, är under utredning.
– Det borde vara bältestvång, säger Bosse ”Bildoktorn” Andersson i podcasten "Sportstudion".


Trafikolyckor där A-traktorer är inblandade har ökat och bara under september och oktober i år har fyra ungdomar mist livet i dessa olyckor.

Detta har föranlett en omfattande debatt om reglerna för fordonen – något som även lyftes i ett avsnitt av podcasten "Sportstudion" när tv-profilen Bosse "Bildoktorn" Andersson gästade.

– Allt började ju med att man satte nya regler så man kunde bygga om en vanlig bil, bara genom att spärra elektroniken till 30 kilometer i timmen, säger han och uppger att spärren i regel är lätt att ta bort. 

– Då har du en människa som bara lärt sig köra moped bakom ratten i en bil som går jättefort. Det här är ett stort problem.

Bosse Bildoktorn: "Borde vara bältestvång"

Trots att nya regler för A-traktorer började gälla tidigare i år finns det ytterligare åtgärder som ses över av Transportstyrelsen, bland annat fordonen hastighet, den utbildning som krävs och bältesanvändning.

– Det är hål i huvudet, det borde vara bältestvång, Bältestvång samt utbildning i ett fyrhjuligt fordon och inte på en moped, säger Bosse "Bildoktorn" Andersson i podcasten.

Här kan du läsa vad Leif GW Persson tycker om A-traktorer.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!