"Oskuldsoperationer" bidrar till att stärka hedersvåldet.
"Oskuldsoperationer" bidrar till att stärka hedersvåldet. - Foto: Claudio Bresciani/TT, Pontus Lundahl/TT

Kliniker erbjuder "oskuldsoperationer" – kostar upp till 40 000 kronor

"Sätt in en kycklinglever i underlivet så att det rinner blod när din man har sex med dig", tipsar en läkare på Vårby Care efter att ha ställt in en så kallad "oskuldsoperation" – något som starkt kritiserats för att upprätthålla hedersförtrycket.


När en 25-årig reporter på SVT ringer till olika plastikkirurgkliniker och utger sig för att vara en hedersutsatt kvinna som frågar efter en operation som kan "återställa oskulden", erbjuder fem av 20 kliniker henne möjligheten.

En sådan "oskuldsoperation" har länge kritiserats för att inte bara stärka myter utan också det hedersrelaterade våldet, menar Madelene Larsson, utredare på Jämställdhetsmyndigheten till SVT.

Operationen är ingen billig sådan. Klinikernas priser ligger mellan 10 000 kronor och 44 000 kronor.

Varför göra en "oskuldsoperation"?

Enligt normerna ska en kvinna kunna bevisa att hon är oskuld genom att blöda på bröllopsnatten, eftersom det är strängt förbjudet att ha sex innan äktenskap. Denna blödning skulle då komma från en så kallad "mödomshinna" som spricker vid första samlaget, vilket är en felaktig föreställning om kvinnans underliv.

Skulle hon ställa sig emot dessa normer drar hon skam över hela familjen och riskerar därför att straffas. Det är vad som är känt för hedersrelaterat våld och förtryck.

Enligt granskningen som SVT Nyheter gjorde visar det sig att de flesta kliniker går under radarn genom att tipsen om hjälpsamma läkare går från mun till mun.

"Stoppa in en färsk kycklinglever i underlivet"

Vårby Care i Stockholm erbjöd sig att utföra en operation för 10 000 kronor, men ställde in besöket när det närmade sig. SVT:s reporter fick då tipset om att stoppa in en färsk kycklinglever i underlivet för att se till att det rinner blod när hennes man har sex med henne.

Samma läkare hade sedan hört av sig en vecka senare, och när reportern gick ut med vem hon egentligen var höll läkaren med om att en sådan operation bidrar till att upprätthålla hedersförtrycket, men att det görs för att rädda flickornas framtid.

– Du menar att jag istället borde ringa polisen? Det kan göra det värre för flickan för då kanske släkten dödar henne, sade läkaren till SVT.

Liknande anledning till varför till och med stora kliniker som Akademikliniken även de erbjuder att "reparera mödomshinnan" menar Riikka Veltheim har att göra med att hjälpa "den enskilda kvinnan".

– Var ska dessa kvinnor annars vända sig? De är desperata, de skulle bara resa utomlands om det förbjöds i Sverige, säger plastikkirurg Riikka Veltheim på Akademikliniken i Stockholm, som tar 30 000 för en sådan operation.

Vill kriminalisera "oskuldsoperationer"

Den nya regeringen har som lagförslag att förbjuda "oskuldsoperationer" och både oskuldsintyg samt kontroller. Madelene Larsson förklarar att sådana operationer inte bara bidrar till att stärka hederskulturen, utan att det också finns en problematik i att läkarna tjänar på det:

– Utöver det så är det också djupt oetiskt att vårdgivare i Sverige inte bara utför ingrepp som går utanför beprövad erfarenhet och vetenskap utan att man dessutom tjänar ekonomiskt på den här väldigt utsatta målgruppen, säger Madelene Larsson till SVT.

Nyheter24 har tidigare skrivit om kritiken mot "oskuldsoperationer". Läs här!

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!