Nu är det dags för Skansens Sir Väs att försöka sig.
Nu är det dags för Skansens Sir Väs att försöka sig. - Foto: Tim Aro/TT

Nu ska Sir Väs träffa sin hona – så här går det till när kobror parar sig

Den förrymda kobran Sir Väs är tillbaka i sitt terrarium. Nu är det dags för den giftiga ormen att göra det han kom till Skansen för – nämligen att para sig. Men hur går det egentligen till när ormar fortplantar sig?


Kungskobran Sir Väs hade bara varit i sitt nya hem på Akvariet på Skansen i några dagar när han rymde genom en lampa i sitt terrarium. 

Efter sex dagar på rymmen lokaliserade Sir Väs, eller Houdini som han döptes om till, här kan du se en video när Tullverket lyckas lokalisera den giftiga kobran på Skansen.

Sir Väs är frisk och kry

Men det dröjde ända till söndagen innan Sir Väs kunde fångas in, och på måndagen släppte Skansen-Jonas ut ormen inför ett stort pressuppbåd. 

– Han har varit i husarrest för att kolla att han är helt frisk, att han inte har fått i sig något isoleringsludd i slemhinnorna i munnen, och det har han inte. Så han är helt frisk och kry, säger Jonas Wahlström till Nyheter24. 

Här kan du se videon när Sir Väs släpps ut i sitt terrarium igen.

Kobran Sir Väs på Skansen. Foto: Tim Aro / TT

Hur går det till när kobror parar sig? 

Sir Väs fick flytta till Skansen från Kolmården för att para sig med en annan kungskobra. Men hur går det till när kobror förökar sig? 

För det första är det viktigt att kobrahannen och honan är ungefär lika stora när de ska para sig. De parar sig en gång om året, från fyra års ålder. 

När det är dags så försöker hanen imponera på honan genom genom att linda sin kropp runt henne, och gnida hakan mot ovansidan av kroppen. Detta kan pågå en längre tid, innan honan accepterar hanen. 

Kobrorna snor då samman sina svansar, och hanen sticker in en av sina två penisar i honans kloaköppning. Parningen kan variera från några minuter till flera timmar. 

Efter parningen lägger honan mellan 18 och 50 ägg, och efter mellan 70 och 77 dagar börjar äggen kläckas. Ormarna är då ungefär mellan 30 och 60 centimeter långa. 

Källor: Blueplanetbiomes.org och Illustrerad Vetenskap

Apotekets skämtsamma ursäkt till Skansen – efter Sir Väs rymning

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!