Hur många svenskar vill förbjuda A-traktorer?
Hur många svenskar vill förbjuda A-traktorer? - Foto: Fredrik Sandberg/TT och Claudio Bresciani/TT

Undersökning: Så många svenskar vill förbjuda A-traktorer

Efter att A-traktorer varit inblandade i flera dödsolyckor under hösten har fordonens vara eller icke vara blivit en allt mer uppmärksammad fråga. I en ny Sifo-undersökning, genomförd på uppdrag av TV4, står det klart exakt hur många som är för eller mot ett förbud.


Antalet olyckor med A-traktor har ökat kraftigt under de senaste åren och bara i år har fyra ungdomar avlidit i just sådana olyckor.

Detta har lett till en omfattande debatt om kraven på de som kör A-traktorer och om fordonen överhuvudtaget ska tillåtas på vägarna. 

Här kan du läsa om de skärpta regler för A-traktorer som Transportstyrelsen nu föreslagit.

Minoritet av svenskarna vill se förbud mot A-traktorer

I en färsk Sifo-undersökning, gjord på uppdrag av TV4 Nyheterna, har svenska folket fått säga sitt om A-traktorer – bör de förbjudas eller ej?

Resultatet visar att en minoritet av svenska, 38 procent, är för ett förbud, samtidigt som 42 procent anser att A-traktorer fortsatt ska tillåtas.

21 procent av de svarande uppgav att de inte vet vad de tycker i frågan, rapporterar TV4.

Regionala skillnader i synen på A-traktor-förbud

Det visar sig dock att det finns stora regionala skillnader när det kommer till synen på ett förbud mot A-traktorer. I Göteborgsområdet är det till exempel 49 procent som är för ett förbud, medan endast 34 procent i Stockholmsområdet och norra Sverige vill se ett förbud, enligt TV4.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ruttet påskägg för skattebetalarna: Kommunchef tappade bort miljard

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.

Polisen rapporterar om fylleri / lob, Åre

"Centrala Åre, ung man omhändertagen av polis", skriver polisen på sin hemsida.

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

1 timme sedan
Flera länder kommer att skicka soldater för att hjälpa Frankrike att säkra OS i Paris, meddelar en representant från det franska försvarsdepartementet.

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

1 timme sedan
Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.

Så går det för nätläkarna Kry, Min Doktor och Doktor24

1 timme sedan
Kry förlorade nästan två miljarder i årstakt. Men bolagets vd kallar det för en "jättebra position" i sitt pressmeddelande. Och sedan dess har det vänt uppåt, säger man. Flera konkurrenter har också goda nyheter. Nyheter24 har tittat närmare på nätläkarna.