Den nya kattlagen träder snart i kraft.
Den nya kattlagen träder snart i kraft. - Foto: Fredrik Sandberg/TT och Pexels

Så mycket kostar det att följa nya kattlagen – här är alternativen

En ny kattlag, vilken innebär att det blir olagligt att inte märka och registrera sin katt hos Jordbruksverket, träder i kraft om mindre än två månader. Men att följa den nya lagen kostar faktiskt pengar.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Den 1 januari 2023 införs en helt ny lag som påverkar kattägare i Sverige. Det blir nämligen lag på att märka och registrera sina katter hos Jordbruksverket. 

– Ett syfte med lagen är att det ska bli lättare att återförena en upphittad katt med sin ägare, säger Anders Elfström, avdelningschef på Jordbruksverket, till Nyheter24.

Läs om katterna som inte omfattas av den nya kattlagen här.

Så mycket kommer det kosta att registrera katten

Vad många kanske missat är att det kommer att kosta pengar att registrera sin katt hos myndigheten och priserna varierar beroende på hur du går tillväga. 

– Det kommer att kosta 40 kronor att registrera sin katt i vår e-tjänst. Det är en engångskostnad som betalas med kort eller swish, förklarar Anders Elfström och fortsätter:

– För den som inte vill eller kan använda e-tjänsten, kommer det vara möjligt att registrera via blankett som laddas ner från vår webbplats. Den registreringsvägen kostar 100 kronor och betalas med faktura.

Här kan du läsa vad som händer om du inte följer den nya kattlagen.

/
Lag