Den nya kattlagen träder snart i kraft.
Den nya kattlagen träder snart i kraft. - Foto: Fredrik Sandberg/TT och Pexels

Så mycket kostar det att följa nya kattlagen – här är alternativen

En ny kattlag, vilken innebär att det blir olagligt att inte märka och registrera sin katt hos Jordbruksverket, träder i kraft om mindre än två månader. Men att följa den nya lagen kostar faktiskt pengar.


Den 1 januari 2023 införs en helt ny lag som påverkar kattägare i Sverige. Det blir nämligen lag på att märka och registrera sina katter hos Jordbruksverket. 

– Ett syfte med lagen är att det ska bli lättare att återförena en upphittad katt med sin ägare, säger Anders Elfström, avdelningschef på Jordbruksverket, till Nyheter24.

Läs om katterna som inte omfattas av den nya kattlagen här.

Så mycket kommer det kosta att registrera katten

Vad många kanske missat är att det kommer att kosta pengar att registrera sin katt hos myndigheten och priserna varierar beroende på hur du går tillväga. 

– Det kommer att kosta 40 kronor att registrera sin katt i vår e-tjänst. Det är en engångskostnad som betalas med kort eller swish, förklarar Anders Elfström och fortsätter:

– För den som inte vill eller kan använda e-tjänsten, kommer det vara möjligt att registrera via blankett som laddas ner från vår webbplats. Den registreringsvägen kostar 100 kronor och betalas med faktura.

Här kan du läsa vad som händer om du inte följer den nya kattlagen.

/
Lag
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Populära korvfabriken slår igen – alla anställda sparkas

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

USA:s regering och president Joe Biden blockerar nya olje- och gasprojekt i delar av vildmarken i delstaten Alaska i USA. Det handlar om ett 5,2 miljoner hektar stort område som får ett federalt skydd som ska värna livsmiljön för isbjörnar och andra arktiska arter, meddelades under fredagen.

Han bor mitt i USA:s gränskris

Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Katrineholm

1 timme sedan
"Person påkörd av bil", skriver polisen på sin hemsida.

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

1 timme sedan
Microsoft har skapat ett nytt AI-verktyg. Men techjätten vill inte släppa verktyget fritt för alla.

Två gripna på Arlanda med kontanter och klockor

1 timme sedan
Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.