Vilgot och Ville hittade flicka i pyjamas.
Tack vare pojkarnas hjälteinsats kunde polisen återförena familjen. - Foto: Privat

Epa-förarna hjälpte pyjamasklädd flicka hem mitt i natten: "Självklart"

När Vilgot och Ville kom körandes i sin a-traktor fick de plötsligt syn på en liten flicka iklädd endast pyjamas och strumpor. Pojkarna agerade fort och inom kort anlände polisen till platsen och såg till att flickan kom hem igen.
– Jag är glad att allt slutade bra, säger Vilgot till Nyheter24.


Sent på fredagskvällen, den 12 november, när vännerna Vilgot Vikander, 15, och Ville Svensson, 15, kom körandes mitt i natten i Vilgots a-traktor såg de något framför bilen som fick dem att haja till. På den mörka vägen i Ronneby, i Blekinge, vandrade en ensam flicka i treårsåldern endast klädd i pyjamas och tofflor, vilket Nyheter24 tidigare rapporterat om.

"Då fick vi båda rätt så mycket panik"

Vilgot och Ville hade hängt under kvällen och valde att avsluta den med att köpa något att äta på en hamburgerrestaurang. Det var på vägen hem, i ett bostadsområde några hundra meter från stan, som de fick syn på flickan.

– Då fick vi båda rätt så mycket panik, berättar Vilgot för Nyheter24 och fortsätter:

– Vi gick fram till den lilla tjejen och frågade var hennes föräldrar var och hur hon mådde. Hon svarade inte så mycket. Vi undrade vad hon gjorde ute så sent.

Medan Vilgot ringde polisen höll Ville koll på den lilla flickan för att se till så att hon stannade kvar på platsen och kände sig trygg.

– Jag försökte få henne att känna sig så säker som möjligt, säger Ville.

Familjen hade inte upptäckt nattpromenaden

Polisen, som befann sig i Karlskrona, var på plats efter bara tio minuter och kunde efter pojkarnas insats återförena flickan med sin familj, som inte hunnit upptäcka att hon rymt.

"Det visade sig att flickan hade vaknat och helt sonika fått för sig att smyga ut och gå en runda. Detta är en händelse som skulle kunna hända vem som helst. Barns tankar är inte alltid logiska", skriver polisen i Ronneby i ett inlägg på Facebook.

Nyheter24 har tidigare skrivit om A-traktorförarna Emma och Oliver hittade bortsprunget blöjbarn.

Ville och Vilgot hyllas som hjältar

För sitt rådiga ingripande får de, av polisen, "månadens ros".

– Jag blev förvånad. För varken mig eller Vilgot var det inte någon stor sak att vi hjälpte till. Det är väl självklart att man går fram och pratar med ett litet barn, klockan två på morgonen, som ser vilsen ut, säger Ville Svensson om utmärkelsen.

"Tankarna och känslorna var många på vägen fram till platsen för patrullen. Men vi lämnade familjen med en enormt skön känsla i kroppen att allt hade gått bra. Allt slutade lyckligt och det beror framförallt på våra båda ungdomar som trots sin ringa ålder ändå visade prov på stor omtanke", går det att läsa i inlägget.

Vänner och familjevänner har överöst pojkarna med beröm efter att hjälteinsatsen fick spridning i sociala medier. Även flickans familj har ringt och tackat dem för att dottern kunde komma hem igen.

– Jag tror att vem som helst hade gjort det i den situationen. Det är inget speciellt, men jag är ändå glad. Jag är glad att allt slutade bra, avslutar Vilgot Vikander.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man hotade sajt – polis hittade stor mängd knark

1 timme sedan

Ja till Ukrainastöd – Biden lovar vapen i veckan

1 timme sedan
Senaten i USA:s kongress säger som väntat ja till ett stöd på nära 61 miljarder dollar till Ukraina. Kiev har väntat på stödet sedan i höstas för att stå emot Rysslands anfallskrig.

Rysk robotattack mot Charkiv

1 timme sedan
Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

3 timmar sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

idag 00:46
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

igår 22:54
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.