Stockholm

Hård kritik mot nya bildäcken: "Riskerar vara livsfarliga"

Vintern är här, men alla byter inte däck.
Vintern är här, men alla byter inte däck. Foto: Henrik Holmberg/TT och Christine Olssson/TT

Vintern har kommit och många byter nu däck på bilen. Samtidigt varnar experter för Volvos nya däck som företaget marknadsför som "all-seasondäck".
– Det kan vara skillnad mellan liv och död i en olyckssituation, säger Maths Nilsson, motorjournalist på Carup, till TV4.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det ligger nu snö och is på vägarna på flera håll runtom i landet och många svenskar vallfärdar för att byta däck inför vintern.

Det är dock många som skippar däckbyte och som i stället behåller vad som kallas året-runt-däck på bilen.

"Kan vara skillnad mellan liv och död"

Ett företag som säljer denna typ av däck, vilka de kallar "all-seasondäck" är Volvo. Men det visar sig, i ett test genomfört av Vi bilägare, att dessa däck fungerar betydligt sämre på vinterväglag.

Mer specifikt visade testet att däcktypen, jämfört med dubbfria vinterdäck, hade mer än fördubblad bromssträcka på is.

– Det kan var skillnad mellan liv och död i en olyckssituation, om du inte får stopp på din bil, säger Maths Nilsson, motorjournalist Carup, till TV4 och uppger att däcken "riskerar vara livsfarliga".

Volvos svar om däcken: "Godkända"

I en skriftlig kommentar till TV4 skriver Volvo:

"Däcken är certifierade/godkända för året runt-bruk... Vår absoluta rekommendation är dock att alltid byta till vinterdäck vid körning där man riskerar snöigt/isigt underlag."

Man har också ändrat beskrivningen av däcken på sin hemsida, från att man bör komplettera med vinterdäck om man kör längre sträckor på is eller snö till att "om man kör på snö och is ska man ha vinterdäck". För kanalen uppger företaget att ändringen gjorts för att undvika missförstånd.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.