Vintern är här, men alla byter inte däck.
Vintern är här, men alla byter inte däck. - Foto: Henrik Holmberg/TT och Christine Olssson/TT

Hård kritik mot nya bildäcken: "Riskerar vara livsfarliga"

Vintern har kommit och många byter nu däck på bilen. Samtidigt varnar experter för Volvos nya däck som företaget marknadsför som "all-seasondäck".
– Det kan vara skillnad mellan liv och död i en olyckssituation, säger Maths Nilsson, motorjournalist på Carup, till TV4.


Det ligger nu snö och is på vägarna på flera håll runtom i landet och många svenskar vallfärdar för att byta däck inför vintern.

Det är dock många som skippar däckbyte och som i stället behåller vad som kallas året-runt-däck på bilen.

"Kan vara skillnad mellan liv och död"

Ett företag som säljer denna typ av däck, vilka de kallar "all-seasondäck" är Volvo. Men det visar sig, i ett test genomfört av Vi bilägare, att dessa däck fungerar betydligt sämre på vinterväglag.

Mer specifikt visade testet att däcktypen, jämfört med dubbfria vinterdäck, hade mer än fördubblad bromssträcka på is.

– Det kan var skillnad mellan liv och död i en olyckssituation, om du inte får stopp på din bil, säger Maths Nilsson, motorjournalist Carup, till TV4 och uppger att däcken "riskerar vara livsfarliga".

Volvos svar om däcken: "Godkända"

I en skriftlig kommentar till TV4 skriver Volvo:

"Däcken är certifierade/godkända för året runt-bruk... Vår absoluta rekommendation är dock att alltid byta till vinterdäck vid körning där man riskerar snöigt/isigt underlag."

Man har också ändrat beskrivningen av däcken på sin hemsida, från att man bör komplettera med vinterdäck om man kör längre sträckor på is eller snö till att "om man kör på snö och is ska man ha vinterdäck". För kanalen uppger företaget att ändringen gjorts för att undvika missförstånd.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.

Polisen rapporterar om fylleri / lob, Åre

1 timme sedan
"Centrala Åre, ung man omhändertagen av polis", skriver polisen på sin hemsida.

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

1 timme sedan
Flera länder kommer att skicka soldater för att hjälpa Frankrike att säkra OS i Paris, meddelar en representant från det franska försvarsdepartementet.

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

1 timme sedan
Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.