Lördag 26 Nov
Stockholm

Livsviktiga tipsen för dig som ska köra bil i vintertrafiken: "Bromsa inte..."

I rådande snökaos är det viktigare än någonsin att köra försiktigt i trafiken. Här är tre råd att känna till
I rådande snökaos är det viktigare än någonsin att köra försiktigt i trafiken. Här är tre råd att känna till. Foto: Suvad Mrkonjic/Johan Nilsson/TT

Att köra bil när vägarna är fulla av snö eller is är inte det lättaste, och vissa råd kan vara livsviktiga att känna till. I en intervju med Aftonbladet listar bilexperten Glenn Lindberg vilka missar du inte ska göra i vintertrafiken.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I början av veckan la sig snön som ett tungt täcke över flera delar av landet. Det förändrade väglaget ledde snabbt till trafikstörningar i både bil- och kollektivtrafiken, och SMHI utfärdade varningar på flera orter. 

I och med det nya, snöigare vädret är det viktigare än någonsin att alla bilförare är uppmärksamma och aktsamma i trafiken. Men vad är egentligen viktigast att tänka på när man kör i snörusket – och vilka vintermissar ska man inte göra?

Tre vintermissar du inte ska göra i trafiken - expertens livsviktiga råd

  • Ha med dig en spade. Allra helst en rejäl "bondspade" som ofta återfinns i trädgården.

    – Det kan hända någonting, att man kör av vägen och behöver skotta. Det är inte kul att behöva skotta med nävarna, säger bilexperten Glenn Lindberg till Aftonbladet.

  • Ändra din körstil. Att köra i vinterväglag kräver mer försiktighet än när marken är bar, inte minst när temperaturerna skiftar mellan plus- och minusgrader och underlaget kan ändras väldigt snabbt. Det kan göra bromssträckan längre än vanligt, och Lindbergs råd är att börja bromsa bra mycket tidigare än vanligt.

    – Bromsa inte in till korsningen, sakta ner 30 meter innan och rulla fram till korsningen, säger han till Aftonbladet.

  • Se till att du har bra däck. Ja, rätt däck för rätt underlag är alltid av högsta prioritet – och enligt bilexperten Glenn Lindberg ska man inte falla för de nya "all seasondäcken". De påstås kunna användas året om, men har kritiserats på flera håll.

Här kan du läsa mer om kritiken mot all seasondäcken: "Riskerar vara livsfarliga"

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.