A-traktorföraren körde i 130 kilometer i timmen.
A-traktorföraren körde i 130 kilometer i timmen. - Foto: Johan Nilsson/TT och Claudio Bresciani/TT

A-traktor körde i 130 kilometer i timmen – med pappa som passagerare

En 15-årig pojke flydde från polisen i sin A-traktor i 130 kilometer i timmen och bredvid honom i bilen satt hans berusade pappa. Trots detta avskrev åklagaren misstankarna mot pappan, rapporterar Expressen.


Det var sommaren 2021 som en civil polisbil, i samband med en cruising i Dalarna, fick syn på en A-traktor som körde fortare än den tillåtna hastigheter på 30 kilometer i timmen. 

När polispatrullen upptar jakten på bilen vägrar föraren, en 15-årig pojke, att stanna. Istället gasar han på och kör så fort som 130 kilometer i timmen, rapporterar Expressen.

Pojkens berusade pappa satt som passagerare

Jakten slutar inte förrän A-traktorn kör in i en återvändsgränd. Då ger sig 15-åringen av till fots och kastar sig i en sjö innan han grips av polis.

Men det slutar inte där. När polisen undersöker bilen återfinns ytterligare en person: pojkens berusade pappa, sittande i passagerarsätet, som också står som ägare till fordonet.

Pappan misstänks för tillåtande av olovlig körning, men hävdar själv att den höga hastigheten beror på att sonen "skruvat fel" och att han inte kunnat ingripa under vansinnesfärden. Anledningen? Han var "utslagen av magsmärtor", enligt de dokument som Expressen tagit del av.

Åklagaren väckte inte åtal mot pappan

Pappan nekar till brott och när fallet väl tas upp i rätten beslutar sig åklagaren, Alen Islamovic, för att inte väcka åtal mot pappan. För Expressen uppger han att han inte kunde bevisa varken uppsåt eller vårdslöshet.

Att pappan satt bredvid sonen under färden spelade, enligt Islamovic, ingen roll.

– Det räcker inte att sonen vid det här tillfället körde på det sättet. Pappan kan ha fått reda på det under färden och inte vetat om det tidigare. De gjorde också gällande en akut situation där han blev akut sjuk, säger han till tidningen.

En av de trafikpoliserna som var med under ingripandet uppger emellertid att det inte fanns några tecken på sjukdom. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Turkisk uppmaning om enighet efter Hamasmöte

Kriminalvårdare döms för våld mot intern

1 timme sedan
En kriminalvårdare på Skänningeanstalten döms av Linköpings tingsrätt för att ha misshandlat en intern.

Sex häktade efter rekordstort knarkbeslag

1 timme sedan
Sex personer har begärts häktade för synnerligen grovt narkotikabrott. De greps i samband med en stor polisinsats i Nynäshamn söder om Stockholm på torsdagen.

Tusentals drabbade av strömavbrott

1 timme sedan
Ett strömavbrott har under lördagen drabbat Eons kunder i Upplands Väsby kommun norr om Stockholm. Som mest berördes drygt 12 000 av Eons kunder.

Jasmin lever som hemmafru: "Råd att leva på en inkomst"

1 timme sedan
Kan man leva som hemmafru och ändå ha en trygg privatekonomi? Nyheter24 har pratat med Jasmin som lever som hemmafru, och hållbarhetsekonomen Madelén Falkenhäll, för att svara på det.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Helsingborg

2 timmar sedan
"Singelolycka på Sofiebergsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.