Stockholm

Barbara Bergström grundade Engelska skolan – allt om hennes skandaler och miljarder

Barbara Bergström grundade Engelska skolan.
Barbara Bergström grundade Engelska skolan. Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Skolmiljardären Barbara Bergström grundade Engelska skolan och är känd för sin frispråkighet. Här är allt om hennes förmögenhet, make och den massiva kritiken som riktats mot henne.


Läs mer

I ett reportage i Dagens Nyheter torkar Barabara Bergström av sina händer på fotografen Alexander Mahmouds skjorta och förklarar sitt beteende med att hon inte gillar handdukstorkar. 

Texten om Barabra Bergström och maken Hans Bergström väckte stor uppmärksamhet, men paret har fått kritik för betydligt värre saker än att att bete sig snobbigt. 

Nyheter24 har samlat det som googlas oftast om Barbara Bergström. 

Skolmiljardären Barbara Bergström grundade Engelska skolan

1992 ansökte Barbara Bergström om att starta en friskola, och ett år senare grundades Internationella engelska skolan i Enskede. År 2021 fanns 42 skolor runt om i Sverige med drygt 30 000 elever och de har minst sagt blivit omtalade.

Skolan har fått kritik för sina hårda regler, bland annat klädkoden. Elever har förbjudits att bära korta kjolar, urringat och att visa BH-banden, här kan du läsa mer om Engelska skolans hårda klädkod.

Kritiken mot Barbara Bergström – skandalerna i media

Det har gått rykten om att Barbara flyger helikopter mellan sina skolor, något paret Bergström avfärdar i intervjun med DN. Men efter en lite närmare titt ska hon tidigare ha flugit Cessna över Stockholm med sonen Leif, som ett sätt att råda bot på sin flygrädsla.

Hon ska också ha flugit över Internationella engelska skolan i Gubbängen, där hon bjöd med elever som gjort bra ifrån sig, något Birgitta Forsberg skrivit om i sin bok "Svenska miljardärer".

Är Barbara Bergström rik? Allt om hennes förmögenhet

Succén med friskolorna har minst sagt fått Barbaras plånbok att växa. Enligt DN har hon tjänat drygt en miljard kronor sedan öppningen av första friskolan i Enskede – och plånboken väntas bara bli allt större när ytterligare tre skolor öppnar i höst i Trelleborg, Växjö och Staffanstorp.

Redan 2012 sålde Barbara Bergström skolan till amerikanska ägare, en affär som gjorde henne 918 miljoner kronor rikare. Hon och maken Hans Bergström är i dag ägare av koncernens 14 procent. När parets amerikanska stiftelse tog emot aktieposten var parets aktier värda 330 miljoner kronor, enligt Hans Bergström.

Vem är Barbara Bergströms make Hans?

Journalisten och statsvetaren Hans Bergström och Barbara gifte sig 2001. Han var chefredaktör på Dagens Nyheter 1995-2000 och 2001-2003. 

Så träffades Barbara Bergström sin make Hans

Parets första möte går även det att relatera till friskolan. De träffades nämligen för första gången i Internationella engelska skolan. Under tiden arbetade Hans på DN och skrev då en krönika om sin framtida fru, som för tillfället tjafsade med Skolverket om betygssättning i årskurs 6. Tillsammans skrev de en bok vid namn "Tough Love"

Har hon barn?

Barbara Bergström har sonen Leif, 49 och dottern Johanna, 52. Men Barbaras drömmar om barn har inte alltid varit lätt. När hon bodde i USA var hon gift med en doktor i fysioterapi, som hon senare fick en dotter med. Dottern blev aldrig äldre än två och en halv månad innan hon dog i plötslig spädbarnsdöd.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.