Barbara Bergström grundade Engelska skolan.
Barbara Bergström grundade Engelska skolan. - Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Barbara Bergström grundade Engelska skolan – allt om hennes skandaler och miljarder

Skolmiljardären Barbara Bergström grundade Engelska skolan och är känd för sin frispråkighet. Här är allt om hennes förmögenhet, make och den massiva kritiken som riktats mot henne.


I ett reportage i Dagens Nyheter torkar Barabara Bergström av sina händer på fotografen Alexander Mahmouds skjorta och förklarar sitt beteende med att hon inte gillar handdukstorkar. 

Texten om Barabra Bergström och maken Hans Bergström väckte stor uppmärksamhet, men paret har fått kritik för betydligt värre saker än att att bete sig snobbigt. 

Nyheter24 har samlat det som googlas oftast om Barbara Bergström. 

Skolmiljardären Barbara Bergström grundade Engelska skolan

1992 ansökte Barbara Bergström om att starta en friskola, och ett år senare grundades Internationella engelska skolan i Enskede. År 2021 fanns 42 skolor runt om i Sverige med drygt 30 000 elever och de har minst sagt blivit omtalade.

Skolan har fått kritik för sina hårda regler, bland annat klädkoden. Elever har förbjudits att bära korta kjolar, urringat och att visa BH-banden, här kan du läsa mer om Engelska skolans hårda klädkod.

Kritiken mot Barbara Bergström – skandalerna i media

Det har gått rykten om att Barbara flyger helikopter mellan sina skolor, något paret Bergström avfärdar i intervjun med DN. Men efter en lite närmare titt ska hon tidigare ha flugit Cessna över Stockholm med sonen Leif, som ett sätt att råda bot på sin flygrädsla.

Hon ska också ha flugit över Internationella engelska skolan i Gubbängen, där hon bjöd med elever som gjort bra ifrån sig, något Birgitta Forsberg skrivit om i sin bok "Svenska miljardärer".

Är Barbara Bergström rik? Allt om hennes förmögenhet

Succén med friskolorna har minst sagt fått Barbaras plånbok att växa. Enligt DN har hon tjänat drygt en miljard kronor sedan öppningen av första friskolan i Enskede – och plånboken väntas bara bli allt större när ytterligare tre skolor öppnar i höst i Trelleborg, Växjö och Staffanstorp.

Redan 2012 sålde Barbara Bergström skolan till amerikanska ägare, en affär som gjorde henne 918 miljoner kronor rikare. Hon och maken Hans Bergström är i dag ägare av koncernens 14 procent. När parets amerikanska stiftelse tog emot aktieposten var parets aktier värda 330 miljoner kronor, enligt Hans Bergström.

Vem är Barbara Bergströms make Hans?

Journalisten och statsvetaren Hans Bergström och Barbara gifte sig 2001. Han var chefredaktör på Dagens Nyheter 1995-2000 och 2001-2003. 

Så träffades Barbara Bergström sin make Hans

Parets första möte går även det att relatera till friskolan. De träffades nämligen för första gången i Internationella engelska skolan. Under tiden arbetade Hans på DN och skrev då en krönika om sin framtida fru, som för tillfället tjafsade med Skolverket om betygssättning i årskurs 6. Tillsammans skrev de en bok vid namn "Tough Love"

Har hon barn?

Barbara Bergström har sonen Leif, 49 och dottern Johanna, 52. Men Barbaras drömmar om barn har inte alltid varit lätt. När hon bodde i USA var hon gift med en doktor i fysioterapi, som hon senare fick en dotter med. Dottern blev aldrig äldre än två och en halv månad innan hon dog i plötslig spädbarnsdöd.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nattligt utegångsförbud för barn i fransk stad

Tonårspojkar hyllas – stoppade kidnappning

Tre tonårspojkar som lyckades stoppa en kidnappning av en minderårig flicka i Järfälla nordväst om Stockholm hyllas av polisen, skriver Mitti.

Tekniskt strul hos Spotify – hundratals användare drabbade

Under tisdagseftermiddagen upplevde tusentals användare problem med musiktjänsten Spotify. I sociala medier är användare väldigt upprörda över att både appen och hemsidan strular.

Flygledarna i Frankrike ska strejka

Flygledarna i Frankrike ska strejka på torsdag, vilket riskerar att leda till stora störningar vid Paris två största flygplatser.

Kvinna och barn uppges dödade i Libanon

1 timme sedan
En kvinna och en 12-årig flicka har dödats i ett israeliskt luftangrepp mot ett hus i Hanine nära den israeliska gränsen, enligt räddningsarbetare och statliga libanesiska medier.

Rekordmånga stulna bilar försvinner spårlöst

1 timme sedan
Bilbrotten minskar. Ändå försvann i fjol hundratals stulna bilar spårlöst, enligt försäkringsbolaget If. Nu hoppas Tullen på ny lagstiftning i höst. Situationen i dag är frustrerande för medarbetarna, säger Martin Petersson, sakkunnig på Tullverket.