Stockholm

Kronofogden: Skuldsatta hotar att ta sitt liv

I fjol rapporterades 279 självmordshot in som mottagits av Kronofogdemyndighetens medarbetare. Arkivbild.
I fjol rapporterades 279 självmordshot in som mottagits av Kronofogdemyndighetens medarbetare. Arkivbild. Foto: TT

Att skuldsatta personer säger att de ska ta sitt liv är det vanligaste hotet som Kronofogden tar emot och myndighetens medarbetare blir i vissa fall vittnen till självmordsförsök, rapporterar Dagens Nyheter.


I fjol rapporterade medarbetare hos Kronofogdemyndigheten in 279 självmordshot och 24 dödsfall som upptäcktes i samband med förrättningar eller avhysningar. Siffrorna är de högsta sedan 2015, då statistiken började samlas in.

Fram till september i år har 179 självmordshot och 15 dödsfall rapporterats. Nu befarar Kronofogden och andra myndigheter att det tuffa ekonomiska läget ska slå hårt mot de mest utsatta och leda till till ökad psykisk ohälsa.

— Vi vet att det finns en koppling mellan ekonomiska recessioner och ökade suicidtal, säger Jenny Telander, biträdande enhetschef på Folkhälsomyndighetens enhet för psykisk hälsa och suicidprevention, till DN.

Enligt Kronofogden har myndigheten upparbetade rutiner för att hantera självmordshot, men vill bli bättre på att upptäcka suicidrisk tidigare.

Forskare vid Lunds universitet har också inlett ett projekt, där bland annat Kronofogden, kommunens budget- och skuldrådgivning, Konsumentverket, socialtjänst, primärvård och psykiatri ingår, i syfte hitta nya samarbeten kring skuldsatta som mår dåligt för att kunna ge stöd i tid.

TT
Senaste nytt

Civilanställd gjorde slagningar på bekanta

Publicerades: 2 timmar sedan

Spotify glänste på Wall Street

Publicerades: 3 timmar sedan

Hundsmugglartrio döms till fängelse

Publicerades: igår 21:12

Skottlossning mot bostad i Arboga

Publicerades: igår 21:04

Polisen i Örnsköldsvik rapporterar om narkotikabrott

Publicerades: igår 20:18

Officiellt från Ukraina: EU-toppmöte i Kiev

Publicerades: igår 20:12

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.