Hosta lök hett vatten
Funderar lök i hett vatten mot hosta? - Foto: Fredrik Sandberg/TT/Kallestad, Gorm

Lök under sängen mot hosta – hjälper husmorstipset alla pratar om?

Lök i hett vatten som placeras under sängen är ett husmorsknep som florerar ute i stugorna. Vissa anser att det fungerar, andra kallar det för en skröna. Nyheter24 har pratat med en läkare som reder ut det hela.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Lök under sängen mot hosta, varför använder folk det?

Lök i hett vatten under sängen är ett husmorsknep som i princip är lika gammalt som löken är. Det används av många men främst av småbarnsföräldrar under jobbiga vabb-perioder där hostattackerna avlöser varandra och nätterna nästintill blir outhärdliga. 

Vissa anser att det fungerar – andra påstår att det är en skröna. 

Hur gör man löktricket?

Löktricket går ut på att man hackar upp en eller två gullökar i grova delar för att sedan lägga all lök i en skål. Du ska sedan koka upp hett vatten som du häller på löken så att det ångar. Sedan ställs skålen/kastrullen med lök och vatten vid/under sängen men med så pass långt avstånd att barnet inte kan nudda det varma vattnet.

Ångorna ska sedan få hostan att mildras. 

Hjälper lök mot hosta?

Det är väldigt många som testat detta knep med olika resultat. Vissa anser att det mirakulöst mildrar sitt barns hosta medan andra anser att det endast fått sovrummet att lukta korvmoj. 

Men vad säger då läkaren? Erik Redfors är legitimerad ST-läkare på Region Västernorrland och säger att det inte finns något vetenskapligt stöd för att huskuren ska fungera. 

– Nej, löktricket har jag aldrig hört talas om tidigare och har inte någon kännedom om att det ska ha någon effekt. Det här tycks ju vara en klassisk husmorskur utan vetenskapligt stöd för effekt, säger han och fortsätter: 

- Tycker mest synd om barnet med tanke på hur obehagligt det låter med att få ångor av rå lök i ansiktet haha. 

Han ger istället ett annat tips vid svullna luftvägar.

– Kall lökfri friskluft däremot har effekt på svullna luftvägar. Exempelvis vid virusorsakad (pseudo-)krupp är ett råd att man kan öppna fönstret för att andas kall vinterluft i upprätt läge vilket kan hjälpa luftvägarna och underlätta andningen för barnet. Detta kan man läsa mer om på 1177. 

En mamma som provat löktricket för sin hostande bebis

Småbarnsmamman Quetzala har en 1-årig dotter och provade tricket. Och enligt henne var det inte så effektivt. 

– Dottern hade en fruktansvärd hosta och vi kände oss helt desperata. Så jag skickade maken att köpa gul lök. Han kom hem med ett par, som jag hackade för glatta livet. Det luktade fruktansvärt. Ögonen rann. La dom i en skål med vatten under dotterns säng. Vad hände? Absolut ingenting. Ingenting förutom att det luktade pizzeria. Dottern luktade löksopppa, rummet luktade lök, jag luktade lök. Det tog veckor att vädra ut.

Summan av kardemumman: Det finns inga vetenskapliga belägg för att det fungerar. Vissa anser att det fungerar, andra inte. Och det skadar naturligtvis inte att prova. Var bara noga med att inte ställa kokande vatten som är placerat där barnet kan nå eller rulla ned.