Saffran i större mängder är giftigt för både vuxna och barn.
Saffran i större mängder är giftigt för både vuxna och barn. - Foto: Pontus Lundahl/Gorm Kallestad/TT

Här är julens största faror för barn – oväntade maten kan bli livsfarlig

Julen är barnens högtid, men som förälder kan det vara minst sagt mycket att hålla koll på. Nyheter24 listar julens största faror för barn – och vad du ska göra om olyckan är framme.


Stressade föräldrar, busiga syskon, gäster och mängder av saker som ska fixas. Julefriden innfinner sig sällan på dopparedagen i småbarnsfamiljen.

Nyheter24 listar julens största faror för barn – och vad du ska göra om något händer.

Prinskorv Korv hamnar på andra plats när det gäller vilken mat som är farligast i världen. Korven är lätt att sätta i halsen och blir då som en propp i halsen.  För små barn är det bäst att dela prinskorven på längden i fyra delar, för även korvslantar fastnar lätt i halsen.

Julgranen 

Grön och grann, men inte helt säker. Det finns flera faror som lurar med en gran. Att den kan välta tänker nog de allra flesta på, så där gäller det att vara på sin vakt. 

Det andra är julgranskulorna, som blir till vassa skärvor när de dras i backen.  

Giftiga blommor 

Att äta amaryllis, begonia, julstjärna, azalea och hyacint är inte giftigt, men kan ge sveda och irritation i munnen.

Däremot är bären från misteln det, och kan ge magbesvär. Ring Giftinformationscentralen om barnet ätit fem eller fler bär.

Saffran 

Att få i sig för mycket saffran är inte bra. Att äta ett halvt paket(0,25 gram) eller mer direkt ur förpackningen kan ge magbesvär. Ring Giftinformationscentralen om så är fallet.

Tomtebloss 

Att äta mer än 4 centimeter tomtebloss är skadligt, eftersom det innehåller bariumsalter. Kontakta Giftinformationscentralen om det händer.

Pepparmyntsolja 

Pepparmyntsolja i större mängder är farligt. Åk till sjukhus om barnet tar en klunk eller mer, eller får andningsbesvär. 

Bittermandel 

Att äta några mandlar kan ge besvär med magen och illamående. Det kan också ge hjärtklappning. Ring Giftinformationscentralen om barnet ätit mer än ett par mandlar.

Levande ljus 

Barn och levande ljus kan lätt gå fel vid ett oövervakat tillfälle. Se till att alltid släcka ljusen om ni inte är i rummet.

Hit vänder du dig om du är orolig eller något händer:

Om det är akut ring 112. 

Giftinformationscentralen är öppet dygnet runt och nås på 010-456 67 00, alternativt gå in på giftinfromation.se.

Ring 1177 vid mindre akuta ärenden. 

Källor: Giftinformation.se, Svenska Dagbladet. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!