Schimpanserna Linda och Torsten är döda
Sandra Wilke, vd Furuviksparken utanför djurparkens huvudentré. - Foto: Christine Olsson/TT och Fredrik Sandberg/TT

Schimpanserna Linda och Torsten bland de döda på Furuvik

Schimpanserna på Furuvik rymde ut i parken genom en dörr, visar spår i snön. Hur de tog sig ut från sina hägn är dock fortfarande oklart. Schimpanserna Linda och Torsten är bekräftade som två av de tre döda.


Fakta: Detta har hänt

På onsdagen rymde totalt fem schimpanser från sina hägn ut i Furuviksparken i Gävleområdet. Tre av dem sköts till döds i samband med rymningen, och ytterligare en skadesköts. Den femte tog sig självmant tillbaka in i schimpanshuset.

Nu befinner sig parkens kvarvarande fyra schimpanser, varav en är skadad, lösa inne i schimpanshuset – men inte inne i sina hägn. Arbete pågår med att försöka få in dem i hägnen igen.

Det finns ännu ingen information om hur schimpanserna kunde ta sig ut i parken.

På onsdagen rymde fem schimpanserFuruviksparken strax utanför Gävle.

Spår i snön visar att schimpanserna har tagit sig ut genom en dörr i schimpanshuset. Hur de kom ut ur sina hägn är dock fortsatt oklart.

– När de väl är ute ur sina inhägnader så är de otroligt duktiga. De kan öppna fönster och dörrar. Vi har bekräftat att en har tagit sig ut genom en dörr, säger vd:n Sandra Wilke.

Schimpanserna får varm choklad

På fredagen är de fyra rymlingarna inne i schimpanshuset på parken, men de är inte inlåsta i sina hägn.

Vid halv elva på fredagen hade djurvårdare och veterinär dock kunnat spärra av en del av schimpanshuset, så att de på ett säkert sätt – med galler mellan sig och djuren – nu kan nå schimpanserna.

– Vi kommer att ge dem värme med värmefläktar, vi kommer att ge dem mat och varma drycker. De tycker om varm choklad så det kommer de att få, säger Annika Troselius, informationschef på Parks and resorts som äger Furuviksparken, till TT.

Schimpanserna Linda och Torsten döda

I samband med rymningen sköts tre av schimpanserna till döds. Två av dem, de två som sköts ute i parken, är bekräftade som Linda och Torsten.

– Linda är en av våra äldre schimpanser som har varit en del i forskningen här. Torsten är, jättesorgligt nog – allt är fruktansvärt – vår treåring. Som föddes hos oss, säger Sandra Wilke.

En fjärde schimpans som skadesköts i samband med rymningen är även den befarad död, eftersom den inte rört på sig på lång tid. Veterinärerna har dock inte kunnat komma tillräckligt nära för att bedöma dess skadeläge.

TT: Var det nödvändigt att skjuta dem med skarp ammunition?

– När aporna tog sig ut från schimpanshuset var människors liv i fara, både människor i parken och allmänheten utanför parken. Våra apor kan ta sig ut. Då är det skarpt läge och då finns inga andra möjligheter än att skjuta för att avliva, säger Sandra Wilke.

–Det är absolut sista utvägen. Det här är en fruktansvärd händelse och ett otroligt svårt beslut att fatta, men det är människors liv det hänger på.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!