Vad är dystymi?
Vad är dystymi? - Foto: Unsplash

Sex tecken på att du lider av högfungerande depression

Högfungerande depression, lätt depression eller dystymi – "kärt" barn har många namn. Så vet du att du lider av det.


Högfungerande depression är i sig ingen egentlig diagnos, utan snarare ett mer välkänt begrepp för dystymi, en form av lättare depression som kan vara under en längre tid, förklarar terapeuten Kati Morton.

Dystymi kan ha många bakomliggande orsaker, och förklaras som en ihållande nedstämdhet som varar i minst två år. För att bli diagnostiserad ska du känna dig nedstämt minst hälften av dagarna.

Tänk på att symtomen vid en dystymi också förekommer under en "vanlig" depression, men vid dystymi är de oftast någorlunda lättare att hantera. Det kan handla om ökad eller minskad aptit, trötthet, dålig självkänsla och dålig koncentration.

Känner du igen dig?

Nyheter24 samlar sex olika symtom som kan tyda på att du lider av dystymi. 

Du undviker sociala situationer

Att behöva socialisera sig blir extra jobbigt vid en högfungerande depression, och personer som lider av det brukar inte sällan ställa in eller helt undvika sociala situationer.

Du är irriterad

Ditt tålamod minskar och du känner att människor går dig på nerverna. 

Du är konstant trött

Känner du igen känslan av att alltid vara trött, och helt slutkörd på kvällarna, trots att du tidigare har varit en person med mycket energi

Du har svårt att koncentrera dig

Det spelar ingen roll om du läser eller lyssnar på någon som pratar, allting blir svårt att ta in och det känns som att din hjärna tar extra lång tid på sig att processa det du nyss läste eller hörde. 

Du använder ohälsosamma metoder för att döva

Alkohol, droger eller andra saker är inte ovanligt att ta till när man mår dåligt. Det kan också handla om att du inte längre tar kontakt med nära och kära i ditt liv.

Oro över det förflutna eller framtiden

Har du lagt märke till att du konstant fastnar i tankemönster om vad som hade kunnat hända, eller vad som kommer ske i framtiden? Oroliga tankar är ett vanligt symtom på dystymi, och Kati Morton förklarar i ett klipp på Youtube att ångest och depression är väldigt nära vänner. Detta kan befästa sig i sömnproblem eftersom din hjärna vägrar stänga av och låta dig komma till ro.

Om du känner igen dig i dessa symtom, tveka in på att söka hjälp. Om du behöver prata med någon finns det resurser både via mobilappar, så som Kry eller Mindler. Om du känner att du behöver prata med någon i verkligheten så kan du alltid vända dig till närmaste vårdcentral eller psykiatrimottagning.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!