Vad ska man tänka på när man bygger sin LinkedIn-profil?
Vad ska man tänka på när man bygger sin LinkedIn-profil? - Foto: Lise Åserud/NTB/TT och Pexels

Rekryterarens viktiga tips: Här är missarna du INTE ska göra på LinkedIn

Många arbetssökande vänder sig till LinkedIn för att pröva lyckan. Men det finns faktiskt en hel del fallgropar du ska passa dig för när du utformar din profil. För Nyheter24 berättar Martina Obiols, Recruitment Consultant på Academic Work, om missarna du ska undvika.


Vilken bild ska man ha på LinkedIn, hur ska man bygga sitt nätverk – och vad ska man absolut undvika när man utformar sin profil? Nyheter24 frågade Martina Obiols, Recruitment Consultant på Academic Work, om alla så kallade "do's & don'ts" på LinkedIn.

Rekryteraren: Det här tittar vi på i din LinkedIn-profil

Den som hoppas på att få napp på arbetsmarknaden via LinkedIn gör bäst i att se över hur den egna profilen faktiskt ser ut. Enligt Martina Obiols söker nämligen rekryterare ofta efter profiler på sajten.

– Desto mer fullständig din profil är, desto större sannolikhet är det att vi kommer få en träff på just dig, konstaterar hon och fortsätter:

– Jag brukar titta på om personen har markerat sig som intresserad utav nya jobbmöjligheter, vilka jobb den är intresserad av samt vilken ort personen är intresserad av att jobba i. Jag skulle därför säga att om din LinkedIn är snarlik med ditt cv så är du på god väg till en riktigt bra LinkedIn-profil.

Hur väljer man bild till LinkedIn?

När man utformar sin LinkedIn-profil gäller det också att välja rätt bild.

– Det jag kan ge som tips är, om du vill ha en profilbild, att den ska visa dig och ingen annan. Undvik därför att ha en bild där någon annan är med, fokusera helt på dig. För att bilden ska se proffsig ut hade jag valt en bild med naturligt ljus som är tagen framifrån, förklarar Martina Obiols.

Martina Obiols. Foto: Pressbild/Academic Work

Vad ska man inte göra på LinkedIn?

En tumregel, enligt Martina Obiols, är att undvika avancerade titlar.

– Titlarna kan vara svårtolkade för att avläsa vad du faktiskt arbetat i för roll. Keep it simple för att öka förståelsen, säger hon och fortsätter vidare:

– Jag skulle också undvika att ha med allt för många täta jobbyten samt se upp för att använda opassande språk i profilen. Det sistnämnda gäller även artiklar som du gillar eller delar då det syns i din profil. Det kan vara helt okej att vara personlig på LinkedIn, men tänk på att hålla en professionell ton.

Hur bygger man sitt nätverk på LinkedIn?

När du väl byggt upp din profil på LinkedIn är det dags att bygga upp ett nätverk. Men hur gör man? Martina Obiols ger några matnyttiga tips:

– Om du är helt ny på LinkedIn så kan du börja med att connecta med kollegor och vänner. Det är viktigt att tänka på att LinkedIn är ett affärsnätverk. Nätverket bör därför vara fyllt av befintliga och tidigare affärsrelationer, men möjliggör att connecta med potentiellt framtida arbetsrelationer. 

– Det är en bra idé att försöka etablera ett nätverk med rekryterare och andra kontakter i din bransch för att hålla dig uppdaterad om relevanta jobbmöjligheter. Det kan leda till att du kan se att ditt framtida drömjobb finns ute enklare!

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Svenskarna i Natostyrkan: "Väldigt självklart"

Nu har bitcoin halverats

Nu har den skett – den hett emotsedda halveringen av kryptovalutan bitcoin, uppger analysföretaget Coingecko. Halveringen inträffar vart fjärde år och innebär att antalet nya bitcoin som tillförs marknaden halveras.

Toppåklagare anställde älskarinna – åtalas

En västsvensk toppåklagare åtalas för att ha hjälpt till att ge sin älskarinna en högt uppsatt position inom myndigheten.

Tände eld på sig själv under Trumpmål – dog

En man som på fredagen tände eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryurvalet i målet mot expresident Donald Trump ägde rum har avlidit av sina skador, enligt New York Post.

USA ut ur Niger – kan gynna Putin

1 timme sedan
USA har, efter krav från militärjuntan, beslutat att dra tillbaka sina – hundratals – soldater från Niger i Västafrika, enligt amerikanska regeringskällor.

Ljungby: Polisen rapporterar om rattfylleri

2 timmar sedan
"Kvinna i 20-årsåldern misstänks för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.