Region Västmanland och Norrtälje sjukhus har gått upp i stabsläge. Arkivbild.
Region Västmanland och Norrtälje sjukhus har gått upp i stabsläge. Arkivbild. - Foto: TT

Region och sjukhus går upp stabsläge

Region Västmanland går upp i stabsläge till följd av ökad smittspridning. Även Norrtälje sjukhus befinner sig i stabsläge.


Fakta: Olika beredskapslägen

Det finns tre olika beredskapsnivåer inom vården vid speciella skadehändelser eller förlopp. De används för att akutsjukvården ska kunna ha resurser som matchar det aktuella behovet.

Stabsläge: En särskild sjukvårdsledning håller sig underrättad om läget, vidtar nödvändiga åtgärder och följer händelseutvecklingen.

Förstärkningsläge: En särskild sjukvårdsledning vidtar åtgärder för punktförstärkning av viktiga funktioner inom sjukvården.

Katastrofläge: Alla de funktioner inom sjukvården som krävs för att ta hand om ett stort antal skadade tas i anspråk. Personal och utrustning förstärks.

Källa: Socialstyrelsen

För närvarande sprids covid-19, RS-virus och säsongsinfluensan parallellt med varandra. Det har skapat ett hårt tryck på sjukvården i Västmanland.

"Vi är i ett ansträngt läge och har beslutat att idag gå upp i stabsläge. Patientbeläggningen är hög och vi behöver säkra bemanningen och frigöra vårdplatser", skriver regionen i ett pressmeddelande på måndagskvällen.

Också Norrtälje sjukhus gick upp i stabsläge på måndagen. Bakgrunden är ett ökat antal patienter med covid-19, hög belastning på intensivvården och sjukfrånvaro bland personalen.

På måndagsförmiddagen vårdades 33 patienter på sjukhuset för covid-19, det högsta antalet sedan den mest intensiva fasen av sjukdomen. En av covidpatienterna behöver intensivvård. Dessutom vårdas flera patienter på sjukhuset med influensa och RS-virus.

De operationer som inte är direkt nödvändiga att genomföra har skjutits upp.

— Läget har varit tufft en längre tid, och under helgen har det förvärrats ytterligare. Vi ser dessutom att trycket på intensivvården just nu är mycket högt. Det är bekymmersamt, inte minst med tanke på de stundande jul- och nyårshelgerna, säger chefsläkare Susanne Bergenbrant.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!