Isakin Drabbad, tidigare Jonsson, har kallats "Skarakannibalen".
Isakin Drabbad, tidigare Jonsson, har kallats "Skarakannibalen". - Foto: Privat och Tor Erik Schrøder/NTB/TT

Hot och övernattningar i det fria – så lever Skarakannibalen i dag

Isakin Drabbad, tidigare Jonsson, blev efter det bestialiska mordet på sin flickvän år 2011 känd i media under namnet "Skarakannibalen". Men hur har tiden efter domen sett ut? Nyheter24 reder ut det hela.
• Bloggen
• Hoten
• Permissionerna


Det var i mars 2011 som Isakin Drabbad, då Isakin Jonsson, dömdes till sluten rättspsykiatrisk vård. Detta efter att han, i november 2010, knivmördat sin dåvarande flickvän Helle Christensen i en lägenhet i Skara.

Mordet blev mycket omskrivet i media och Drabbad omnämndes som "Skarakannibalen" i media eftersom han, efter att ha knivhuggit Christensen till döds, avlägsnat hennes huvud och ätit av kroppen.

– Jag vill göra rätt för mig. Det jag har gjort nu har jag ingen aning om egentligen att jag har gjort, men jag har vaknat upp, sade han när han senare ringde 112.

Isakin Drabbad dömdes till rättspsykiatrisk vård

Isakin Drabbad hävdade i polisförhör att "det kändes som om det var flera personer i rummet" i samband med mordet och i en rättspsykiatrisk undersökning slog man senare fast att han lider av en allvarlig psykisk störning. 

Drabbad, som vid tiden var 32 år gammal, dömdes därför till rättspsykiatrisk vård och har sedan dess avtjänat sitt straff på Karsuddens sjukhus i Katrineholm. 

Jamie-Lee Arrow är Skarakannibalens dotter – uppväxten med Isakin Drabbad

Skarakannibalen bloggade om mordet

Isakin Drabbad har, likt andra intagna på sjukhuset, haft tillgång till internet och mobiltelefon – något han utnyttjade under 2012 då han startade en blogg.

"De flesta säger någon gång i sitt liv att de skulle aldrig kunna ta någon annans liv. Men har du väl gjort det en gång så är det ingen stor grej längre", skrev han bland annat, enligt Aftonbladet.

Att Skarakannibalen fritt kunde skriva om mordet och sina tankar som intagen väckte starka känslor, inte minst bland anhöriga till Helle Christensen.

– Jag har svårt att förklara, svårt att hitta ord för hur det känns. Det gör ont och jag blir så rasande att det kokar inom mig, sade hennes lillasyster till Borås Tidning då. 

Bytte namn från Isakin Jonsson till Isakin Drabbad

Under de efterföljande åren fick Isakin Drabbad flera permissioner, men dessa stoppades tillfälligt år 2016. Detta efter att den dömde mördaren, i samband med att han bytte efternamn, varit hotfull mot en handläggare vid Patent- och registreringsverket.

"Se till och gör ditt jävla jobb för jag kommer inte att ge mig och släppa det här förrän jag har fått min vilja igenom. Du jävlas med fel snubbe", skrev han till handläggaren ifråga enligt dokument från kammarrätten i Jönköping som Nyheter24 tagit del av. 

Skarakannibalen får permissioner med övernattning

Men sedan dess har Isakin Drabbad beviljats flera permissioner. Så sent som i november beslutade förvaltningsrätten alltjämt att den slutna rättspsykiatriska vården av Isakin Drabbad ska fortsätta.

I domen, som Nyheter24 tagit del av, framgår att Drabbad, som ska vara skötsam på sin avdelning, har en fyratimmarspermission per vecka och en tredagarspermission med två övernattningar.

Drabbad anser dock att den slutna vården bör upphöra helt och hållet och menar på att han inte längre lider av någon allvarlig psykisk störning.

"Han har alltid känt sig ambitiös och vill finna balans i livet. Han börjar komma till insikt med sig själv och mediterar ofta", står i 44-åringens utsaga. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.

Juryn till Trumps rättegång utsedd

1 timme sedan
En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

1 timme sedan
En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

1 timme sedan
Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Täby: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bil och buss inblandad i trafikolycka i Arninge.", skriver polisen på sin hemsida.