Stockholm

25 000 ville se akut elprisstöd i Norrland: "Falukorv i ena näven"

25 000 ville se akut elprisstöd i Norrland: "Falukorv i ena näven"
Trots de ökade elpriserna står norrlänningarna utan elprisstöd, något som upprört många. Foto: Olivier Matthys AP/TT & Johan Nilsson/TT

Trots de ökade elpriserna står Norrland utan elprisstöd från regeringen. Många är upprörda och nu har en namnsamling som startats av Robert Renling i Haparanda nått över 25 000 underskrifter på mindre än en vecka.


Läs mer

Efter en vecka med extrema elpriser så har även norrlandslänen drabbats hårt. Men elprisområde ett och två inkluderas inte i det elprisstöd som regeringen föreslagit. Detta innebär att norrlänningarna inte får någon kompensation trots de svindlande priserna. 

"Ser ingen anledning till att Norrland ska straffas"

– Vi har i årtionden anpassat oss med smart uppvärmning, samtidigt går mängder av el från vattenkraften söderut, säger Robert Renling, som startade namninsamlingen och också är ordförande för Socialdemokraterna i Haparanda. 

– Jag ser ingen anledning till att Norrland ska straffas och bli utan stöd, säger Robert Renling i ett pressmeddelande.

Riktar stor kritik mot Ebba Busch 

Robert Renling riktar en stor del av kritiken till Ebba Busch som är Energi- och näringsminister samt vice statsminister. 

- Till Ebba Busch vill jag säga att värdet av det som exporteras från Norrland är 58 000:- per person och värdet på en sörlänning är 14 000:- per person. Om inte det får dig att tänka efter kan jag säga det på ren svenska, Sveriges export tokdyker utan Norrland. Jag förväntar mig att en minister kan grundläggande geografi, matematik och fysik, säger han. 

Enskilt största namninsamlingen 

Namninsamlingen om akut elprisstöd till Norrland är den enskilt största som gjorts om elpriserna på plattformen MittSkifte, som Skiftet driver. Men även i andra delar av landet växer missnöjet mot höga elpriser. Den 10 december anordnades prisprotester på 20 orter i hela landet.

Många känner sig svikna av regeringen

Christian Tengblad på Skiftet säger i pressmeddelandet att de sett en markant ökning av underskrifter från kampanjer om elpriset och att det är uppenbart att många känner sig svikna av regeringen. Dessa människor vill nu se riktiga åtgärder för att minska pressen på hushåll och företag.

"Det svenska hjärtlandet och falukorv i ena näven"

- Jag har aldrig förr känt mig så ödmjuk som just nu, jag har bara läst i historieböcker om liknande situationer, över 25 000 Norrlänningar står redo att kräva sin plats vid bordet, Det bör man inte underskatta efter att ha svamlat sig igenom en hel valrörelse med orden "det svenska hjärtlandet" och falukorv i ena näven, säger Robert Renling i pressmeddelandet. 

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.