Vissa kodord vill du helst inte höra ombord på en kryssning.
Vissa kodord vill du helst inte höra ombord på en kryssning. - Foto: Pexels

Kodordet du INTE vill höra ombord på kryssningen: "Då vet du"

Brukar du åka på kryssning? Då vet du att det med jämna mellanrum hörs utrop i högtalarsystemet. Men vad du kanske inte vet är vad vissa kodord, som besättningen använder sig av i dessa utrop, betyder.


Den som någon gång varit på kryssning har säkert lagt märke till att det ibland hörs så kallade kodord i högtalarna – inte sällan för att uppmärksamma personalen ombord på en nödsituation.

Här kan du läsa om varför flygvärdinnor säger hej till dig när du stiger ombord flygplanet.

Betydelsen av "kod Oscar" på en kryssning

I en uppmärksammad Tiktok-video delar juristen Spencer Aronfeld, vars advokatbyrå specialiserat sig på juridiken kring kryssningsfartyg, med sig av ett kodord som du absolut inte vill höra ombord.

– Om du är på ett kryssningsfartyg och hör kodordet "kod Oscar", då vet du att en passagerare rapporterats som man överbord, säger han i den virala videon.

Enligt Aronfeld använder många stora rederier avancerad teknologi, till exempel infraröda kameror och särskild radar, för att bli varse om någonting eller någon faller överbord.

– Men det är gott om falsklarm för folk kastar skräp, bagage och till och med solstolar överbord, vilket sänder ut falsklarm hela tiden, säger han. 

Läs här om det värsta en gäst lämnat kvar i hytten, enligt en tidigare färjestädare.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!