Måndag 27 Jun
Stockholm

Flygvärdinnan: Här är den viktiga anledningen till att vi säger "hej"

Därför säger flygvärdinnor "hej" när du går ombord på planet
Här är den livsviktiga anledningen till att flygvärdinnor säger "hej" när du går ombord på planet. Foto: TT/shutterstock

Nej, flygvärden eller flygvärdinnan säger inte "hej" när du kliver ombord bara för att vara trevliga. Sanningen är faktiskt att de letar och håller utkik efter saker med dig om det skulle uppstå en nödsituation ombord på flygplanet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Okej, så om du har varit utomlands och tagit flyget så kanske du känner igen att flygvärdinnorna eller flygvärdarna artigt står och hälsar dig välkommen?

Sanningen, som få kanske vet om, är att de inte bara gör det för att vara trevliga eller för att hälsa dig välkommen. 

Det är faktiskt så att de kollar efter speciella saker med just dig. Nyheter24 har pratat med flygvärdinnan Sanna, som egentligen heter något annat. Hon jobbar på ett större flygbolag i Sverige och har berättat vad flygpersonalen egentligen tittar efter när passagerare kliver på. 

Sanna berättar att de vill se om alla som kliver ombord är friska men också om du kanske är för sjuk, arg, nervös, ledsen eller kanske berusad. 

– Det är på marken vi kan stoppa någon som är för full eller kanske magsjuk från att åka med, i luften kan vi inte göra något. Helst ska sjuka och fulla personer stoppas innan men här känner vi av vilken stämning vi vill ha i kabinen, berättar hon för Nyheter24. 

Det finns också en sak till som flygpersonalen gör när folk kliver ombord, de letar nämligen efter en speciell person. 

– Om det skulle bli en nödsituation så vill vi hitta en person vi känner kan hjälpa oss. Vi vill ha någon som ser pigg, kry och stark ut. Gärna någon som kollar en i ögonen och säger "hej" vilket tyder på att personen visar respekt. Någon som bryr sig om andra och någon man känner att man skulle kunna lita på.

Det kan komma att handla om personer som får sitta vid nödutgångarna och vid en nödsituation hjälpa till där. Eller kanske hjälpa en mamma som reser med sin bebis och liknande saker. 

– Vi kanske får speciell kontakt med någon som kliver ombord och känner "shit han var extra trevlig" eller "hon verkade väldigt bestämd" eller liknande och då kommer vi ihåg vart vi kan hitta den personen sen. 

Du kanske vill läsa om varför du aldrig ska somna på flygplanet innan det har lyft – isåfall kan du göra det här.Eller du kanske du också vill läsa om 8 saker du inte visste att du kunde få gratis på flygplanet? Det kan du göra här

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Är du flygrädd?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.