Männen stoppades vid Arlanda.
Männen stoppades vid Arlanda. - Foto: Johan Nilsson/TT och Anette Karlsen/NTB/TT

Stoppades med 78 liter sprit och 285 liter starköl: ”Skulle räcka livet ut”

När två män stoppades i en bil vid Arlanda upptäcktes en omfattande mängd skattepliktiga varor i form av alkohol. Nu tvingas de betala tusentals kronor.


Det var den 1 oktober som två män, vilka bägge är i 55-årsåldern, stoppades i en transportkontroll vid Arlanda med en stor mängd punktskattepliktiga varor i form av alkohol.

Den ene mannen, som bland annat gjorde anspråk på 61 liter sprit och 237 liter starköl i fordonet, hävdade att alkoholen var avsedd för privat bruk och "en 50-årsfest i vinter", enligt Tullverkets beslut som Nyheter24 tagit del av.

Förklaringen: "Skulle räcka livet ut"

Den andre mannen, som enligt ett kvitto hade 78 liter sprit, 60 liter vin och 285 liter starköl i fordonet, hävdade även han att alkoholen var avsedd för privat bruk.

"Du berättade vid kontrolltillfället att alkoholen i bilen var för privata bruk. Din andel alkohol skulle räcka livet ut", står i beslutet.

När denne man senare skickade en överklagan till Tullverket ändrade han sin historia något.

"Spriten skulle räcka fram tills du blev pensionär, vinet och ölen skulle du dricka upp innan utgångsdatum", står det om mannens senare utsaga.

Tvingas betala tusentals kronor

Men Tullverket köper inte att alkoholen varit avsedd för privat bruk: dels på grund av den stora mängden varor, dels på grund av avsaknaden av detaljer kring planerade tillställningar.

Den förstnämnde mannen tvingas därför betala en punktskatt på 15 610 kronor, samt ett transporttillägg på 6 244 kronor. Den senare ska betala 20 260 kronor i punktskatt och därtill ett transporttillägg på 8 104 kronor. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!