Vi går in i vad som beskrivs som "årets fattigaste period"
Vi går in i vad som beskrivs som "årets fattigaste period" - Foto: Anders Wiklund/Alexandra Bengtsson/SvD/TT

Här är största vinnarna – under årets fattigaste period: "Har ett guldläge nu"

Vilka är vinnarna och förlorarna när vi, ovanpå inflation och skenande elpriser, går in i vad som beskrivs som årets fattigaste period?
– Där blir det ju tufft, definitivt, säger ekonomiprofessorn Micael Dahlén.


Det som brukar kallas "årets fattigaste vecka", precis innan löning i januari, är här – och den här gången tuffare än på många årtionden. 

För de hushåll som inte får pengarna att räcka till denna januari är det generellt bästa rådet att inte stoppa huvudet i sanden, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar, till TT.

– Agera nu. Om det sen är att kontakta banken och säga som det är, eller kontakta den som utfärdat räkningen till dig, vänta inte utan gör det bara, säger hon.

Här kan du läsa mer om ekonomitipsen för att klara den tuffa perioden.

Micael Dahlén: "Brukar vara värsta månaden på året"

Och tomt i plånböckerna kommer det antagligen vara i många hushåll även efter januaris slut, berättar ekonomiprofessorn Micael Dahlén i podcasten "Aftonbladet Daily".

– Sen kommer februari efter det, som brukar vara den värsta månaden på året alltid, så då lär vi känna av det också.

En av samhällsgrupperna som tros drabbas hårdast under lågkonjunkturen som väntar under 2023 är ensamstående kvinnor med barn. 

– Om man dessutom har lån, vilket ju väldigt många har i vårt land, särskilt inom boende. Med räntorna som nog dessvärre kommer fortsätta stiga lite till och inte så lätt att göra något åt, där blir det ju tufft, definitivt, säger Dahlén i podcasten.

Här är de ekonomiska vinnarna: "För första gången i modern tid..."

Enligt Dahlén är vinnarna i sammanhanget, och som kanske till och med kan få ett bättre ekonomiskt läge under 2023, de som har möjlighet att spara.

– För första gången i modern tid, för första gången någonsin för de lite yngre, så lönar det ju sig ordentligt att spara. Så de som har pengar sparade, de som har möjlighet att spara, har ju ett guldläge nu när räntorna gått upp, säger han i Aftonbladet Daily.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!