Kritiken mot Furuviksparken fortsätter att hagla.
Kritiken mot Furuviksparken fortsätter att hagla. - Foto: Furuviksparken/TT och Fredrik Sandberg/TT

Så många vill införa djurförbud på Furuviksparken: ”Borde stängas”

Över en månad har gått sedan fyra schimpanser sköts ihjäl på Furuviksparken, men kritiken mot djurparken haglar ännu. Dessutom sprids en namninsamling, med målet att belägga Furuviksparken med djurförbud, i sociala medier.


Det var i december förra året som de fyra schimpanserna Santino, Linda, Torsten och Manda sköts ihjäl efter att ha rymt från sitt hägn i Furuviksparken – en händelse som skapade rubriker världen över.

Att man valde att skjuta schimpanserna, snarare än att använda bedövningspilar, har väckt särskilt mycket kritik.

– Det ska alltid finnas en möjlighet att skjuta dem med bedövningspilar och det bör alltid vara det första alternativet. Att skjuta mot dem skarpt är verkligen det sista man ska göra, sade bland andra Patrick van Veen, ordförande för ansedda Jane Goodall Institute, till SVT.

Furuviksparken: "Många osäkerhetsfaktorer"

Sedan schimpanserna sköts ihjäl har Furuviksparken löpande gett uppdateringar om utredningen av händelsen och hälsotillståndet för de kvarvarande schimpanserna. Man har också kommenterat kritiken mot att man skjutit skarpt.

Foto: Furuviksparken/TT

"Vi bedömde att det fanns en risk för att människor kunde komma till skada och då kommer människors säkerhet i första hand. Det är många osäkerhetsfaktorer med att skjuta för att söva", skrev man i ett uttalande den 18 december, som fortsatte:

"Man måste vara säker på att träffa rätt, det kan ta lång tid för sömnmedlet att verka och det är inte säkert att det ger den effekt man önskat. Det här är risker vi inte är beredda att ta när människors liv och säkerhet står på spel."

Kritiken i sociala medier: "Borde stängas ner"

Det har nu gått över en månad sedan händelsen, men i sociala medier hörs fortfarande många kritiska röster. 

"Usch!!! Kommer aldrig mer besöka er!", skriver en person på Furuviksparkens Facebooksida.

"Hoppas dom blir förflyttade till ett bättre ställe med andra schimpanser. Er park borde stängas ner omedelbart!", skriver en annan.

I sociala medier sprids dessutom en namninsamling, som i skrivande stund har över 6 800 underskrifter, med anledning av händelsen.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

"Vi kräver att företaget Parks & Resorts Scandinavia som äger Furuviksparken ska beläggas med djurförbud och därmed inte längre få driva Furuviksparken eller några andra djurparker", står det i beskrivningen, som fortsätter:

"Vi kräver också att de djur som ännu lever i parken, oavsett art, ska få god djuromvårdnad och få fortsätta leva sina liv på bästa möjliga sätt. Inga fler djur från parken ska avrättas."

Furuviksparken: "Tar fullt ansvar"

I ett kommentar till Nyheter24 skriver Cecilia Björling, informations- och pressansvarig för Furuviksparken såväl som Kolmården, följande om namninsamlingen:

"Vi förstår att det är många som blivit berörda av den här tragiska händelsen – en händelse som vi tar fullt ansvar för."

"Utöver de utredningar som nu görs av polisen, länsstyrelsen och arbetsmiljöverket, kommer vi även att tillsätta en utredning som leds av en extern aktör för att noggrant reda ut var vi brustit och om vi kunde ha agerat på ett annat sätt. Till dess att utredningarna är klara är vårt fulla fokus att ta hand om djuren och se till att alla får den omsorg som de behöver."

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!