Flicka fick köttbullar i skolan – varje dag i 1,5 år
Diskrimineringsombudsmannen har nu beslutat att utreda ärendet. Akrivbilder. - Foto: Janerik Henriksson/TT & Stina Stjernkvist/TT

Flicka fick äta köttbullar i skolan – varje dag i 1,5 år

En flicka på en skola i nordvästra Skåne fick enbart äta pasta och köttbullar, varje dag, i 1,5 år. Flickan hade behov av specialkost. Nu granskar diskrimineringsombudsmannen, DO, en anmälan om flickans kost.​


En anmälan till DO har gjort efter att en flicka med funktionsnedsättning erbjudits mycket begränsad mat.

Flickan är i behov av särskild mat och under tiden på skolan har hon enbart fått äta pasta och köttbullar. När hon tröttnade fanns i princip inga andra alternativ, rapporterar Expressen.

– En period fick hon gå hem på lunchen och äta. Sen har hon haft med sig lite näringsdryck, säger hennes mamma till Expressen och fortsätter:

– Som det blir får hon ingen varm mat i sig, eller så blir det vi som får stå för maten. Dessutom förlorar hon det sociala om hon måste gå hem för att äta. 

Föräldrarna har haft kontakt med kommunens måltidsansvarige för att lösa situationen. Men både den personen och skolans ansvariga har sagt att man gjort allt man kunnat. De uppger att de behöver hjälp om de ska kunna göra mer. 

Många barn i samma situation

Mamman berättar för tidningen att skolan gör mycket för att hjälpa till. I nuläget sitter ansvarig personal med när dottern ska äta, för att se till att hon får i sig maten. 

Mamman till flickan är mest kritisk mot kommunens riktlinjer som inte fungerar för dotterns situation.

– Enligt den måltidsansvarige har man följt de riktlinjer som finns i och med att de också har ett stort salladsbord man kan välja mellan och att det finns knäckebröd man kan välja. Då anser de att det är rätt, säger hon till tidningen. 

Föräldrarna har också uppmärksammat att andra barn befinner sig i samma situtation. I föräldrarnas anmälan till DO står det följande enligt Expressen: 

”Min dotter är inte ensam om detta på skolan, fick bekräftat av biträdande rektor att det är många barn med samma problem på skolan.”. 

Diskrimineringsombudsmannen har nu beslutat att utreda ärendet, och kräver att skolan svarar på en rad frågor kring hur flickans kost har hanterats. 

DO undrar bland annat om skolan anser att flickan utsatts för diskriminering i form av bristande tillgänglighet och vilket stöd som erbjudits flickan.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!