Västtrafik vill erbjuda gratis busskort i två veckor.
Västtrafik vill erbjuda gratis busskort i två veckor. - Foto: Fredrik Sandberg/TT, Adam Ihse/TT

Här kommer 100 000 bilister erbjudas gratis busskort: "Avgörande"

Är du en stark förespråkare för att ta bilen till jobbet? Nu kan du bli motbevisad. Det menar Västtrafiks vd Lars Backström, som vill ändra förutfattade meningar till fördel för klimatet.


Med insikten om att det är elva gånger mer klimatvänligt att åka elbuss, jämfört med elbil, kommer Västtrafik nu erbjuda 100 000 bilister inom regionen Västra Götaland gratis busskort i två veckor.

Siffrorna har tagits fram med hjälp av underlag från Svenska miljöinstitutet IVL, som sett över hur klimatet påverkas av en bussresa i relation till en bilresa, sett till både produktion och drift.

Västtrafik erbjuder gratis busskort

Poängen som Västtrafik vill få fram är hur smidigt det är med kollektivtrafik och i sin tur utmana förutfattade meningar, menar Västtrafiks vd Lars Backström.

– Vi har bedrivit den här typen av kampanjer i säkert tio år – där vi på lite olika försökt utmana förutfattade meningar om att ´det här funkar inte för mig´, ´det är krångligt`. Ger man det tillräckligt lång tid ser vi att konverteringsgraden är ganska bra, och ligger mellan åtta till tio procent, säger Backström.

Lars Backström är vd för Västtrafik. Bildkälla: Björn Larsson Rosvall/TT

Västtrafik vill se bättre initiativ från regeringen

Längre fram hoppas Backström att regeringen tar större initiativ att erbjuda möjligheter till reseavdrag för de som reser i kollektivtrafiken, liksom göra det enklare för arbetsgivare att erbjuda periodbiljetter till anställda genom slopad förmånsbeskattning.

Innan regeringsskiftet var sex av sju regeringspartier överens om att införa ett reseavdrag, något som nu har slopats i och med det kritiserade Tidö-avtalet.

"Viktigt att det hållbara resandet ges förutsättningar"

Sverigedemokraten och Sveriges infrastrukturminister Andreas Carlsson anser att bilen ska vara det främsta färdmedlet och låtas ta större plats, något Backström inte håller med om.

– Det är viktigt att det hållbara resandet ges förutsättningar att öka och då är infrastrukturen för gång, cykel, kollektivtrafik och andra hållbara alternativ avgörande. Till exempel särskilda busskörfält - att sitta i en buss och swisha förbi en bilkö är ett starkt incitament för att ställa bilen, säger han till Dagens Industri.

/
/
/
Bil
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Smedjebacken rapporterar om djur

Stubb: Nato ny fas i vårt förhållande

Statsminister Ulf Kristersson (M) tackar Finlands nyblivne president Alexander Stubb för att ha övertygat honom att Finland skulle ta steget in i Nato. Alexander hjälpte mig att läsa Finland rätt och därmed navigera Sverige rätt. Det är jag mycket tacksam för.

Polisen i Värnamo rapporterar om trafikolycka

"Personbil i singelolycka på E4.", skriver polisen på sin hemsida.

Rapport om drönarattack mot USA-bas i Irak

Flygbasen Ain al-Asad i västra Irak attackerades med drönare under natten till tisdagen, meddelar en källa i det amerikanska försvaret till AP och AFP.

Pensionär? Då kan du få 1 100 kronor mer i plånboken

Höstbudgeten spås innehålla flera skattesänkningar. En grupp som kan få mer pengar i plånboken är de som fyllt 66 år.

Polisen i Karlstad rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan
"En bilist är misstänkt för drograttfylleri", skriver polisen på sin hemsida.