Sedan en månad tillbaka har polisen fått en hel del att göra i och med de skjutningar och sprängningar som ägt rum i huvudstaden
Sedan en månad tillbaka har polisen fått en hel del att göra i och med de skjutningar och sprängningar som ägt rum i huvudstaden - Foto: Johan Nilsson och Anders Wiklund/TT

Polisens plan – så ska de lösa våldsvågen i Stockholm: "Gjort ett bra jobb"

På juldagen inleddes den våldsspiral som Stockholm nu befinner sig i. Polisen svar till de kriminella var att införa en särskild händelse för att få bukt med problemen.


För en månad sen, den 25 december, inleddes en ny våldsvåg i Stockholm. Det började med en dödsskjutning i förorten Rinkeby på juldagen och fortsatte sedan med flera skottlossningar och sprängningar i och runt huvudstaden. 

Syfte att bryta våldsspiralen

Den 20 januari inledde polisen en så kallad "särskild händelse" vars syfte är att bryta våldsspiralen. Till Nyheter24 berättar region Stockholms pressekreterare, Ola Österling, att regionledningen utser en kommenderingschef som får ta beslut om regionens samtliga anställda och dess utrustning. 

– Det är ett bemyndigande att vara kommenderingschef så att man kan effektivisera beslutsprocessen och för att kunna föra resurser över olika gränser i samhället, förklarar han. 

Polisen har utfört flera räder och beslagtagit föremål. Här är hela listan!

Ola Österling, pressekreterare region Stockholm. Foto: Sara Brynedal/Polisen

Inga mord sedan utfärdandet 

Trots att det inte gått lång tid sedan utfärdandet så har polisen lyckats få ner dödstalen. 

– Vi har inte haft några mord sedan vi utfärdade en särskild händelse, så där har vi gjort ett bra jobb. Men det är samtidigt för tidigt att säga om vi har klarat några förväntningar eller uppsatta mål, säger Österling till Nyheter24

Sedan juldagen 2022 har det skett över ett 20-tal våldsdåd, skjutningar och sprängningar i och runt om Stockholmsområdet. Nu återstår det att se om polisens nya arbetssätt kan få bukt på problemen.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!