Ett av gruvdriftskoncernen LKAB:s malmtåg spårade ur i november 2021. Arkivbild.
Ett av gruvdriftskoncernen LKAB:s malmtåg spårade ur i november 2021. Arkivbild. - Foto: TT

Spricka i rälsen bakom urspårning på Malmbanan

Det var sannolikt ett rälsbrott som låg bakom tågurspårning på Malmbanan i november 2021. Det visar en utredning som Statens haverikommission (SHK) har gjort.


Tåget var på väg från Koskullskulle mot Kiruna med järnmalm när 40 av 68 vagnar spårade ur. Enligt utredningen berodde rälsbrottet på en inre spricka som trots kontroller inte hade upptäckts av Trafikverket. Arbetet med rensningen och reparationerna av rälsen och banvallen gjorde att trafiken stod stilla i flera dagar.

Spåret på den aktuella sträckan kommer att bytas ut 2025. Men Statens haverikommission uppmanar Trafikverket att se över hur man bättre ska kunna hitta den typen av sprickor eftersom de kan uppstå även på nya spår.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Huawei dubblerade sin vinst

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

1 timme sedan
Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.