Hittills har 30 personer beviljats omställningsstudiestöd för att läsa till sjuksköterska. Arkivbild.
Hittills har 30 personer beviljats omställningsstudiestöd för att läsa till sjuksköterska. Arkivbild. - Foto: TT

Många vill ställa om till sjuksköterska

Sjuksköterskeprogrammet är den vanligaste utbildningen bland dem som fått det nya omställningsstudiestödet beviljat. Därefter följer utbildning till medicinsk sekreterare, olika masterprogram och polisprogrammet, visar CSN:s statistik.


Än så länge har omkring 700 personer fått ja till omställningsstudiestöd denna vårtermin, och statistiken omfattar 600 av dessa. De flesta studerar på universitet eller högskola, men nästan lika många läser på yrkeshögskola. Den största åldersgruppen bland de studerande är 40-44 år och kvinnorna är i majoritet.

För att få omställningsstudiestöd ska utbildningen stärka den sökandes ställning på arbetsmarknaden. Den sökande ska ha jobbat minst åtta av de senaste 14 åren, och minst tolv månader av de senaste 24 månaderna.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rysk robotattack mot Charkiv

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

1 timme sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

2 timmar sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

igår 22:54
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

igår 22:16
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

igår 22:08
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.