- Foto: Fredrik Sandberg och Henrik Holmberg / TT

Kronofogden satsar mot kriminella – har fått in miljonbelopp sen i somras: "Har ofta stora skulder"

En lagändring har nu underlättat för Kronofogden att komma åt kriminella som undviker att betala sina skulder till myndigheten. Sedan i somras har man sett en enorm ökning i värde på beslagtaget gods.


En ändring i lagboken har gjort att Kronofogden nu kan sätta ordentlig press på kriminella

Den 1 augusti 2022 förenklades processen för hur en utmätning får gå till. Då genomfördes lagändringen som innebar att det inte längre krävs någon brottsmisstanke för att polisen ska kunna ta ägodelar från individer med skulder hos Kronofogden. Det har blivit ett sätt att lättare komma åt kriminella personer med skulder hos myndigheten. 

Det innebär att polisen vid en rutinkontroll kan beslagta gods från skuldsatta individer. Inte heller behöver Kronofogden själva vara närvarande längre, det räcker endast med ett telefonsamtal numera.

Stor ökning på sex månader

I en intervju med TV4 uppger Linda Ståhlberg, sektionschef specialverkställighet på Kronofogden, att orsaken till skulderna varierar men hon slår fast att just kriminella ofta har skulder. 

– De kriminella har ofta stora skulder. Det kan handla om skadestånd till brottsoffer som inte betalats men också skatteskulder eller underhållsstöd. 

För juli 2022 redovisar Kronofogden på sin hemsida att det beslagtagna beloppet låg på 363 387 kronor. Nu visar deras preliminära prognos att det totala beloppet i beslagtaget gods för januari 2023 kan vara omkring 6 miljoner kronor.

Linda Ståhlberg ser nu på myndigheten som polisens förlängda arm, vilket alltså givit resultat.

– Nu är vi en jour man kan ringa till när som helst på dygnet, och vi kan vara polisens förlängda arm. Vi ser enorma resultat av det, säger hon till TV4. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rysk guvernör: Drönare dödade två

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

2 timmar sedan
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

2 timmar sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.