Så mycket tjänar Babblarna-grundaren!
Så mycket tjänar Babblarna-grundaren! - Foto: Anja Callius, Hatten Förlag

Anneli Tisell grundade dundersuccén Babblarna – här är hennes svindlande förmögenhet

Det omåttligt populära barnkonceptet "Babblarna" har gjorts till böcker, spel, musik och leksaker – och produkterna gör succé världen över. Kvinnan bakom succén heter Anneli Tisell, och hon sitter på en redig förmögenhet.


Babba, Bibbi, Bobbo, Dadda, Diddi och Doddo – ja, det är nog namn som alla småbarnsföräldrar känner till. Arbetet med konceptet "Babblarna" startade redan på tidigt 00-tal som en pedagogisk språkutveckling för barn.

I dag, omkring 20 år senare, är det en internationell succé med miljonpublik i sociala medier. 

Grundare och kreativ ledare för förlaget Hatten, som äger Babblarna-konceptet, är Anneli Tisell. Hennes make Henrik Tisell är styrelseordförande i "Hatten Education AB" som driver förlaget. 

Omtalade konflikten i Babblarna – animatör åkte på miljonsmäll

År 2017 uppstod en omtalad konflikt mellan förlaget Hatten och Ola Schubert, en av animatörerna som var med och tog fram figurerna. De var inte överens om vem av parterna som ägde rättigheterna till materialet som skapats under hans anställning. 

Enligt Hatten var det Anneli Tisell som gav Schubert instruktioner om hur figurerna skulle se ut, och genom att gå med på att anställas i bolaget efter en tid som konsult ska han även ha varit införstådd med att rättigheterna gick över till bolaget.

Den vägen gick även Arbetsdomstolen på, och dömde Schubert 2019 till omkring 3,8 miljoner i rättegångskostnader. I domen vann förlaget Hatten även alla rättigheter till att använda det omstridda materialet. 

– Jag hade kanske kunnat göra annorlunda men jag tror inte att det hade slutat annorlunda. Jag är en person mot ett förlag med ett numera framgångsrikt koncept, som andra branscher är beroende av och avlönade för. Men jag stod upp för mig själv och det jag tyckte var riktigt och skulle göra om det igen, har Schubert sagt i en intervju med Kollega efter domen. 

Svenska tecknares förbund beslutade sig för att stötta Schubert och ersätta honom för hans egna på advokatkostnader på 1,2 miljoner. 

Så mycket tjänar Anneli Tisell

Hur står det till på den ekonomiska fronten för Anneli Tisell då? Affärerna går som tåget för Babblarna och förlaget Hatten, visar det sig. 

Under 2021 omsatte Hatten Education AB 21,6 miljoner kronor, och hade totala tillgångar på 13,1 miljoner. Under taxeringsåret 2021 hade Tisell en inkomst av tjänst på 1 225 579 kronor, vilket ger en lyxig månadslön på drygt 102 000 kronor.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Inflationen i USA på väntad nivå

Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.