Efter operationen tar kungen en paus från hans jubileumsresa genom Sveriges alla län för att fira 50 år på tronen. Arkivbild.
Efter operationen tar kungen en paus från hans jubileumsresa genom Sveriges alla län för att fira 50 år på tronen. Arkivbild. - Foto: Mikael Fritzon/TT

Kungen opererad – har gått enligt plan: "Mår bra"

Kung Carl XVI Gustaf har i dag genomgått det planerade hjärtingreppet, meddelar kungahuset i ett pressmeddelande.


Fakta: Kungliga Läkarstaten

Läkarstaten ansvarar för den medicinska vården av kungafamiljen och ingår i Kungliga Hovstaterna som sorteras under Riksmarskalksämbetet.

Uppdraget som förste livmedikus går av tradition till en kardiolog. Tjänsten ges på rekommendation och är ett oavlönat hedersuppdrag.

I dag består Läkarstaten av två förste livmedikus, överläkare docent Lars Wennberg och överläkare Viveka Frykman-Kull samt tre livmedici.

I staben ingår även en hovtandläkare.

Källa: Kungahuset

"Operationen har gått enligt plan och kungen mår bra", framgår det av ett pressmeddelande.

"Kungen tackar för allt stöd och den värme som visats honom, och känner tacksamhet över svensk sjukvård", skriver hovet.

Redan i förra veckan meddelade kungahuset att kungen skulle genomgå en titthålsoperation i hjärtområdet. Inget talade för att det rörde sig om något akut. Kungen har på grund av ingreppet ställt in och skjutit upp de åtaganden som var planerade för dagarna omkring sjukhusbesöket.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!