Priserna på Brämhults juice får kunderna att reagera.
Priserna på Brämhults juice får kunderna att reagera. - Foto: Nora Lorek/TT och Simon Rehnström/SvD/TT

Kundernas kritik mot svenska juicejätten: "Över min smärtgräns"

Många svenskar håller nu hårdare i plånboken, samtidigt som flera företag höjer priserna på sina produkter. Nu är det flera kunder som reagerar på Brämhults priser – och att juicetillverkaren flyttat utomlands.


Att få ihop ekonomin har, under det senaste året, blivit en allt större utmaning för många svenska hushåll. 

Med stigande bolåneräntor och rekordhöga elräkningar är det många konsumenter som på sistone reagerat när de noterat hur livsmedel i matbutikerna blivit dyrare – och Brämhults kunder är inget undantag.

Maten som ökat mest i pris – populära varan har blivit 81 procent dyrare

Kunderna: "Priset är jättehögt"

På företagets Facebook-sida är det flera kunder som reagerat på att juicen från Brämhults svider lite mer än vanligt i plånboken.

"Den är dyr!!!!", skriver en person.

"Tack för supergod apelsinjuice. Men i dag tog priset mig över min smärtgräns. Den stora juiceflaskan kostade 51:- förra veckan och idag, ny vecka, 62:- på Ica Maxi", skriver en annan, och en tredje är inne på samma linje:

"Jättegoda alla sorter, men så dyra de blivit". 

Foto: Skärmavbild/Facebook/Brämhults

En person skriver ett denne, som pensionär, inte längre kan köpa juice från Brämhults, medan en annan vill se ett annat innehåll för priset man betalar.

"Vore bra om ni slutade med fruktkoncentrat och sirap i juicerna. Priset är jättehögt, då är väl endast frukt motiverat. Speciellt då tonvis med frukt kastas, dyr som billig varje dag. Jag tycker ni blivit oärliga med åren."

Brämhults: Pressar färska råvaror till juice

Flera av konsumenterna har fått svar från Brämhults som menar på att det är deras "färska process" som gör att juicen kostar mer än vad de gör hos konkurrenterna.

"Tyvärr har vi på Brämhults, precis som alla andra drabbats av höga prisökningar. Hos Brämhults pressar vi dessutom färsk frukt och grönsaker till juice flera gånger i veckan. Redan några dagar efter pressning är juicen på väg till butik", skriver företaget, och fortsätter vidare:

"Eftersom vi pressar färska råvaror köper vi frukt och grönt från olika delar av världen 52 veckor om året, beroende på vart den är som bäst just nu. Generellt kan man säga att vi köper från norra halvklotet under våren och under hösten skiftar vi till södra halvklotet, men givetvis med stora geografiska skiftningar där inom."

Brämhults flyttade produktionen till Danmark

Men priset på juicen är inte det enda som konsumenterna har invändningar mot. Brämhults har nämligen flyttat sin produktion till Danmark.

"Tycker er juice är jättegod, men synd att den tillverkas i Danmark, känns inte lika roligt som Brämhult för en gammal utflyttad Boråsare", skriver en person på Facebook.

"Hur kan en dansk juice heta Brämhult?", skriver ytterligare en person

"Mycket beklagligt att ni lämnade Sverige och arbetarna här och flyttade er till att gynna Danmark! Och blev Dansktillverkade! Tragiskt!", skriver en tredje.

Foto: Skärmavbild/Facebook/Brämhults

Än så länge har företaget inte svarat på kommentarerna om flytten, men i ett pressmeddelande när man tillkännagav flytten uppgav Magnus Berndtsson, vd för Brämhults, följande:

– Presseriet i Borås kräver allt mer underhåll och är för litet för vi ska kunna växa som företag. Genom att flytta produktionen kan vi ytterligare förbättra kvaliteten på våra nypressade juicer, samtidigt som vi utökar kapaciteten.

Läs om kundernas kritik mot den svenska kakjätten, efter att produktionen flyttats, här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!