En polis döms för tjänstefel
En polis döms för tjänstefel - Foto: Johan Nilsson/TT

Tonårspojke tvingades ta av kalsongerna under visitering – polis döms för tjänstefel

Under en kroppsbesiktning i mars förra året tvingades en pojke i 15-årsåldern ta av sig både byxor och kalsonger, för att bevisa att han inte bar vapen. Nu döms en polis för tjänstefel.


Under onsdagen föll domen mot en polis i Stockholm, åtalad för att ha knäat en tonårspojke i 15-årsåldern i magen och ha utfört en kroppsbesiktning utan laga stöd på en annan. Händelsen inträffade i samband med ett ingripande i mars förra året.

Polisen har förnekat att han gjort sig skyldig till brott. 

Han har dock gått med på att han, i samband med gripandet, råkat knäa den ena pojken i magen. Tingsrätten väljer att frikänna polisen på den åtalspunkten, då utredningen kunnat visa att händelsen var tumultartad och uppsåtet inte kan styrkas. 

Polisen döms för tjänstefel 

Tingsrätten dömer däremot polisen för tjänstefel för kroppsbesiktningen av den andra, jämnåriga pojken. Han ska, enligt ett pressmeddelande från Stockholm tingsrätt, ha förmått honom att dra ner både byxor och kalsonger för att kontrollera om han bar vapen. 

En sådan kroppsbesiktning fanns det inte fog för, bedömer tingsrätten. En sådan visitering ska dessutom genomföras inomhus och i ett enskilt rum.

Får 28 000 kronor i böter

Påföljden för brottet blir böter på totalt 28 000 totalt. Polismyndigheten, som har det skadeståndsrättsliga ansvaret, ska betala 25 000 kr i skadestånd till pojken som utsattes för kroppsbesiktningen.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!