'UD och Sveriges ambassad i Teheran arbetar nu intensivt med att skapa ytterligare klarhet kring uppgifterna', har utrikesminister Tobias Billström (M) tidigare uppgett i en kommentar. Arkivbild.
'UD och Sveriges ambassad i Teheran arbetar nu intensivt med att skapa ytterligare klarhet kring uppgifterna', har utrikesminister Tobias Billström (M) tidigare uppgett i en kommentar. Arkivbild. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Irans ambassadör kallad till UD efter dödsdom

Svenska UD kallade i går upp Irans ambassadör för att protestera mot dödsdomen mot svenskiranske Habib Chaab som fastställdes av landets högsta domstol i helgen.


"Regeringen har begärt att dödsstraffet inte ska verkställas samt påmint om EU:s gemensamma hållning, som fördömer all användning av dödsstraffet, varhelst det tillämpas", skriver utrikesdepartementet i en skriftlig kommentar.

UD har fortsatt begärt konsulärt tillträdde till Chaab.

"Regeringen står sedan länge i kontinuerlig kontakt med företrädare för Iran. I dessa kontakter har vi begärt klarhet i Habib Chaabs situation och vi har upprepat vår begäran att träffa honom", skrev utrikesminister Tobias Billström (M) i en kommentar till TT under söndagen.

Habib Chaab, som både har svenskt och iranskt medborgarskap, försvann under mystiska omständigheter i Turkiet 2020 och har nu dömts till döden för påstådda terrorbrott.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!