Lidls tips har väckt kritik i sociala medier.
Lidls tips har väckt kritik i sociala medier. - Foto: Andreas Hillergren/TT och Christine Olsson/TT

Lidls tips får kunderna att rasa: "Jättedumt och oansvarigt"

Butikskedjan Lidl har delat med sig av ett tips i sociala medier som inte landat väl hos följarna och nu har företaget valt att ta bort innehållet.
"Vi beklagar att vi inte kvalitetssäkrat inläggen ytterligare", skriver presschefen Nahir Aslan till Nyheter24.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Livsmedelsaffären Lidl har 118 000 följare på Instagram och 265 000 följare på Facebook. I de sociala kanalerna delar företaget med sig av allt från recept till tävlingar där kunder har chansen att vinna exempelvis presentkort.

Men nu har Lidl delat med sig av ett tips om fått flera följare att reagera.

Lidls odlingstips får kritik i sociala medier

Mer specifikt har Lidl publicerat ett odlingstips i form av en reel där man skär tomater i skivor, vilka sedan placeras i jord och vattnas. 

"Finns det något godare än hemmaodlade tomater? Nu är det god tid att sätta de första fröna i jorden om man vill ha egna tomater lagom till sommaren. Både kul och busenkelt!", skriver företaget om videoklippet.

I kommentarsfältet på Instagram är dock följarna snabba med att avråda från att följa tipset.

"Nej, inte från köpetomater... Gör om och gör rätt. Ni säljer ju själva frön, gör reklam för dem istället", skriver en person.

"Snälla sprid inte detta, läs på och gör en ny video istället", skriver en annan.

"Som biolog så avråder jag från denna metod. Stor risk för ToBRFV föreligger. Kortfattat är det ett virus som finns i en del av butikstomaterna och genom denna metod så riskerar det att sprida sig till trädgårdsodlingar", skriver en tredje.

Foto: Skärmavbild/Instagram/lidl

Lidl-kunderna: "Oansvarigt råd!"

Även på Facebook varnar följare andra för att odla tomater med frön från köpta tomater.

"Absolut jättedumt och oansvarigt råd! Information finns tillgängligt, så sök den, läs och agera därefter. Ni uppmanar till ett riskfyllt beteende som kan orsaka en virussjukdom på tomater som är väldigt svårt att bekämpa. Sjukdomen heter ToBRFV och finns redan i flera länder", skriver en person.

"Dåligt råd, mycket dåligt. Alla matbutikernas tomater är hybrider, alltså blir inte nästa generation exakt likt modertomaten. Men värre är att det härjar en virussjukdom (ToBRFV) på europeiska tomatodlingar och upp till 25 % av tomaterna i svenska butiker kan vara smittbärare. Vi vill inte ha virus till våra egna odlingar", skriver en annan.

"Inte bra råd alls att odla från skivade tomater från butiksdisken! Läs på om ToBrfv och hur skadlig den är om den kommer in i vära odlingar!", skriver ytterligare en person.

Foto: Skärmavbild/Facebook/Lidl

Lidls svar: "Vi beklagar"

När Nyheter24 kontaktar Lidl uppger de att inläggen inspirerats "av ett aktuellt sociala medier-fenomen", men att de nu är borttagna från deras kanaler.

"Så snart vi fick kännedom om riskerna valde vi att ta bort dem då vi inte vill bidra till spridning av eventuella virussjukdomar bland tomatplantor. Vi beklagar att vi inte kvalitetssäkrat inläggen ytterligare. Och vill rikta ett tack till de följare som uppmärksammat oss på riskerna. Det visar styrkan i sociala medier", säger Nahir Aslan, presschef på Lidl Sverige, i en skriftlig kommentar.

Läs alla våra nyheter om Lidl här.