En läkare bedömde att patientens symtom inte berodde på hjärtsvikt. Ingen fullständig utredning påbörjades. Arkivbild.
En läkare bedömde att patientens symtom inte berodde på hjärtsvikt. Ingen fullständig utredning påbörjades. Arkivbild. - Foto: Jessica Gow/TT

Missade hjärtsvikt – kvinna avled

Publicerades: 19 Mar, 02:01

En kvinna i 60-årsåldern avled i hjärtsvikt som sjukvården missat.


Kvinnan skickades på remiss av en specialistmottagning till sin vårdcentral för utredning av bland annat hjärtsvikt. Men utifrån kvinnans berättelse bedömde läkaren att patientens symtom inte berodde på hjärtsvikt – och därmed påbörjades ingen fullständig utredning.

Fyra månader senare avled kvinnan i hjärtstopp. Obduktionen visade att kvinnan hade akut hjärtsvikt och åderförkalkning med förträngning av kranskärlen i hjärtat.

Händelsen är anmäld till Inspektionen för vård och omsorg enligt lex Maria, skriver Region Sörmland i ett pressmeddelande.

Vårdgivaren har utfört en intern utredning av händelseförloppet. Enligt regionen ska riskförebyggande åtgärder vad gäller rutiner, information och utbildning vidtas för att förhindra att något liknande sker igen.

TT
Senaste nytt

Slutspurt i EU:s migrationsmara

25-årig man anhållen – misstänks ha kört ihjäl elvaårig pojke på cykel

Den 25-årige man som under onsdagskvällen greps efter att en elvaårig pojke på cykel blivit påkörd har anhållits. Pojken fördes till sjukhus med helikopter men hans liv gick inte att rädda.

Många elsparkcyklar olagliga på allmän väg

Bara en tredjedel av de populäraste elsparkcyklarna som går att köpa hos flera butikskedjor får enligt lag köras på allmän väg, rapporterar P3 Nyheter.

Man körda av vägen och dog – flydde från polisen

En man har dött efter att ha kört av vägen med bil i Köpings kommun.

Skolor kritiseras för dålig koll på betygen

Rektorer har inte tillräcklig koll på att eleverna får rättvisa och rättssäkra betyg. Flertalet skolor som Skolinspektionen granskat får kritik, enligt en rapport från Skolinspektionen.

Fakta: Det tunga vapenstödet till Ukraina

Sverige har skickat militärt stöd till Ukraina för cirka 17 miljarder kronor. Här är de tyngsta bidragen.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.