Postnord måste komplettera det underlag man lämnat över till Post- och telestyrelsen (PTS). Arkivbild.
Postnord måste komplettera det underlag man lämnat över till Post- och telestyrelsen (PTS). Arkivbild. - Foto: Emil Langvad/TT

Postnord underkänns på nytt – får bakläxa

Postnord har inte lyckats göra en fullvärdig analys om risken för att brev inte delas ut i tid. Det konstaterar Post- och telestyrelsen (PTS), som ger postjätten ännu en bakläxa.


Fakta: Krav på komplettering

Post- och telestyrelsen kräver att Postnord senast 14 april kompletterar sin riskanalys på följande punkter:

En bedömning av möjliga konsekvenser för postanvändarna av vissa identifierade risker.

En bedömning av sannolikheten att riskerna inträffar.

En sammanvägd riskbedömning av sannolikheten för att riskerna inträffar och vad för konsekvenser det i så fall medför för postanvändarna.

Källa: PTS

Under hösten förra året inledde PTS en granskning av Postnord efter att man fått in flera klagomål från hela landet från mottagare som inte fått sin post eller att den dröjt flera veckor.

Efter att man fått ett föreläggande i december överlämnade Postnord ett underlag till PTS som bland annat inkluderade en riskanalys.

"PTS kan dock konstatera att den inlämnade riskanalysen saknar den typen av avgörande bedömningar som är nödvändiga för att analysen ska anses som komplett", skriver PTS i ett pressmeddelande.

Postnord har nu fram till 14 april på sig att komplettera det inlämnade underlaget.

Agnes Karlsson, produktionsdirektör på Postnord, uppgav för TT i december att problemen berodde på flera faktorer, däribland hög sjukfrånvaro. Hon tillbakavisade samtidigt att det skulle handla om en bristande produktionsmodell.

Enligt postförordningen ska Postnord dela ut minst 95 procent av de inrikesbrev som har lämnats in för tvådagarsbefordran, före angiven senaste inlämningstid, inom två påföljande arbetsdagar. Det gäller oavsett var i landet breven har lämnats in.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!