Den största ökningen skedde i kategorin sjukdomsfall på två till fem dagar, som gick från 0,8 till 1,3 procent mellan 2021 och 2022. Arkivbild.
Den största ökningen skedde i kategorin sjukdomsfall på två till fem dagar, som gick från 0,8 till 1,3 procent mellan 2021 och 2022. Arkivbild. - Foto: Isabell Höjman/TT

Ökad sjukfrånvaro i statlig sektor

Den totala sjukfrånvaron bland statligt anställda ökade från 3,4 procent till 3,9 procent mellan 2021 och 2022, rapporterar fackliga tidningen Publikt med hänvisning till ny statistik från Arbetsgivarverket.


Ökningen märks bland både män och kvinnor. För män ökade sjukfrånvaron med 0,4 procentenheter, och för kvinnor med 0,7 procentenheter.

Bland kvinnliga arbetstagare syntes ökningen tydligast i åldersgrupperna 50-59 samt 60 år eller äldre. Hos männen ökade sjukfrånvaron i alla grupper, men något mer för dem mellan 50 och 59 år.

Ökningen gäller för alla verksamheter med ett undantag, samhällsskydd och rättsskipning. Där skedde i stället en minskning med 0,64 procentenheter under 2022.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

AI kliver in i Instagram och Facebook

"Sträck på dig" – förhandla med banken

Bara sex procent av bolånetagarna bytte bank under 2023. Det borde vara fler, anser Finansinspektionen. Vi ser att det lönar sig och vara aktiv att försöka förhandla sin bolåneränta och även flytta sina sparpengar till en annan bank, säger konsumentskyddsekonomen Moa Langemark.

Två borgmästarkandidater mördade – på samma dag

Mexiko skakas av en våg av politiskt våld inför valen i juni. Under fredagen mördades två borgmästarkandidater – en i nordost och en annan i söder, enligt myndigheterna.

Vimmerby: Polisen rapporterar om rattfylleri

"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.

Kanarieöarna kokar – protesterar mot massturism

Missnöjet sjuder i semesterparadiset. Vissa hungerstrejkar. Tusentals andra kommer att delta i protester på Kanarieöarna – där lokalbefolkningen har fått nog av ohållbar massturism.

Grekiskt prinspar går skilda vägar

Prins Nikolaos av Grekland och prinsessan Tatiana av Danmark skiljer sig efter 14 års äktenskap.