Två av tre som genomgår septumkirurgi är män. Arkivbild.
Två av tre som genomgår septumkirurgi är män. Arkivbild. - Foto: Ingvar Karmhed / SvD / TT

Fler män än kvinnor opereras för nästäppa

Patienter som opereras för nästäppa är i allmänhet nöjda med resultatet, visar en ny avhandling. Behandlingen utförs betydligt oftare på män, och varför det är så kan forskarna inte förklara.


Nästäppa kan orsaka problem nattetid med bland annat snarkningar och sömnrubbningar som i sin tur påverkar förmåga att sköta jobb och skola. Problemen kan ofta åtgärdas med septumkirurgi, eller nässkiljeväggsoperation.

I en ny avhandling från Sahlgrenska Universitetssjukhuset visar att 70 procent av patienterna var nöjda med resultatet efter att ha genomgått operation.

"Det kanske viktigaste fyndet är att man skall hålla sig till att operera patienter som har en viss grad av nästäppa, måttlig eller svår, då dessa patienter är mer nöjda efter operationen", Johan Hellgren, professor och överläkare, i ett pressmeddelande.

Två av tre som opereras är män och studien har inte kunnat hitta några skillnader i till exempel ålder eller BMI.

En teori är att män utsätts för fler trauman mot ansiktet och därför behöver operera näsan i större utsträckning. En annan teori är att kvinnors luftvägar skyddas av hormoner fram tills menopausen.

"Detta är dock en teori, och inget vedertaget", säger Johan Hellgren.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Byggföretaget får ny vd

Satellitbilder: Tredjedel av Gazas åkrar borta

Över en tredjedel av Gazas jordbruksmark har förstörts i kriget, enligt bilder tagna av FN:s satellitanalysorgan Unosat. Kostnaden för förödelsen i Gaza är hisnande.

Varningen: Betydande korallblekning pågår

Världen upplever nu betydande korallblekning, meddelar den amerikanska vädermyndigheten NOAA. Det är den andra stora korallblekningen på tio år.

Börsen ser ut att öppna nedåt

Det pekar nedåt för Stockholmsbörsen i terminshandeln på IG Markets, i linje med hur det ser ut på ledande Europabörser.

"Prata mer om relationer och sex med era barn"

Prata mer om relationer och sex med era barn. Det är uppmaningen från Riksförbundet för sexuell upplysning (RFSU) efter att en ny undersökning visar att bara hälften av alla föräldrar gör det.

Morgonens nyheter

Här är morgonens nyheter i korthet.