Mynt från Romerska riket har hittats på Gotska Sandön. Ett av dem härrör från kejsar Antoninus Pius regenttid. På bilden rester av ett tempel tillägnat Pius och hans hustru vid Forum Romanum i Rom. Arkivbild.
Mynt från Romerska riket har hittats på Gotska Sandön. Ett av dem härrör från kejsar Antoninus Pius regenttid. På bilden rester av ett tempel tillägnat Pius och hans hustru vid Forum Romanum i Rom. Arkivbild. - Foto: Mario Torrisi/AP

Mynt från romarriket hittade i Sverige

Publicerades: 26 Mar, 03:30, Uppdaterades: 26 Mar, 08:21

Två närmare 2 000 år gamla silvermynt från Romerska riket har hittats på Gotska Sandön. Fynden betraktas som mycket ovanliga.


Det är två romerska denarer som hittats vid utgrävningar vid Säludden nu i mars, rapporterar Forskning.se.

På Säludden ska det ha funnits ett fiskeläge från medeltiden fram till 1600-talet. Fynd av ting som järnredskap och keramik på platsen är därför inte så förvånande, det är däremot romerska mynt. En förklaring kan vara att mynten hamnat där efter en skeppsförlisning.

"Vi får avvakta dateringar och analyser av vårt nya material, men klart är att Säluddens historia är komplex och varierande", säger Johan Rönnby, professor i marinarkeologi vid Södertörns högskola, i ett pressmeddelande.

Det ena myntet härrör från kejsar Trajanus tid, 98–117, och det andra kommer från perioden då Antoninus Pius var kejsare, han dog 161 efter Kristus.

Det finns uppgifter om att en fyrvaktare för länge sedan ska ha hittat ett romerskt mynt på ön, något som tidigare betvivlats. Möjligen reviderar de nya fynden historien.

De arkeologiska utgrävningarna på Gotska Sandön är ett samarbete mellan Södertörns högskola, Campus Gotland och Gotlands museum.

TT
Senaste nytt

Viaplay rasar – men svensk strömning växer

Krisen avvärjd: Jordgubbar till midsommar

Den senaste tidens värme har gjort att jordgubbarna ser ut att mogna i tid. Det ska gå att få svenska jordgubbar på bordet till midsommar i hela landet, enligt Bärfrämjandet.

Efter åtalet – Trump möter vänligt sinnad publik

1 timme sedan
USA:s tidigare president Donald Trump gör sina första officiella framträdanden sedan han åtalats i ett omfattande federalt mål – och han väljer att göra dem hos några av sina trognaste republikanska anhängare i delstaten Georgia och i North Carolina.

Barnens öde lyfter hela landet

1 timme sedan
Vi hittade barnen: mirakel, mirakel, mirakel! Orden speglar stämningen i Colombia och tillhör general Pedro Sánchez som ledde sökinsatsen efter de fyra försvunna barnen i Amazonas regnskog.

Skottlossning vid Farsta centrum – två personer skottskadade

1 timme sedan
Två personer har skjutits i närheten av Farsta centrum i södra Stockholm, enligt polisen.

Kvinna häktad för mord i Limhamn

2 timmar sedan
En kvinna som misstänks för mord på sin make i Limhamn i Malmö i onsdags har nu häktats, rapporterar Sydsvenskan.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.