Stundande påsklov med betydande lavinfara i Abisko-Riksgränsen och Kebnekaiseområdet. Arkivbild.
Stundande påsklov med betydande lavinfara i Abisko-Riksgränsen och Kebnekaiseområdet. Arkivbild. - Foto: Erik Nylander/TT

Risk för livsfarliga laviner i norra fjällen

Publicerades: 1 Apr, 20:36

Risken för laviner är betydande i nordligaste delen av fjällkedjan, i Abisko-Riksgränsenområdet och kring Kebnekaise.Laviner som går under nuvarande förhållanden kan bli "i praktiken omöjliga att överleva", enligt Naturvårdsverket.


Fakta: Lavinskalan

5 – Extrem lavinfara. Undvik all lavinterräng.

4 – Stor lavinfara. Mycket farliga förhållanden. All vistelse i lavinterräng avrådes.

3 – Betydande lavinfara. Farliga förhållanden. Bedöm snötäcket och terrängen noggrant. Var mycket försiktig när du väljer var och hur du åker.

2 – Måttlig lavinfara. Farliga förhållanden i delar av terrängen. Bedöm snötäcket och terrängen noggrant, identifiera och undvik de farliga platserna.

1 – Liten lavinfara. Förhållandena är säkra i allmänhet. Var uppmärksam på att snön kan vara instabil på enstaka platser i terrängen.

Källa: Lavinprognoser.se

I de två områdena är lavinrisken betydande, vilket motsvarar tre på en femgradig skala.

"Även om situationen inte på långa vägar är lika allvarlig som i Nordnorge så har vi ett farligt snötäcke även i en del områden som ligger nära den norska gränsen, exempelvis Kirunafjällen", säger Mattias Tarestad vid Naturvårdsverkets lavinprognostjänst i ett pressmeddelande.

Den ökande lavinfaran beror på väderväxling. Efter en period av klart och kallt väder har det snöat och blåst i veckan, men den nya snön binder inte bra mot den gamla.

"Omöjliga att överleva"

Varningarna gäller fram till 18 på söndagen.

För Abisko-Riksgränsen skriver Naturvårdsverket:

"Drevsnöflak som är så känsliga att de kan utlösas på avstånd från flackare terräng gör att det är klokt att hålla stort avstånd till branta sluttningar. Djupare begravda svagheter innebär att laviner kan bli stora och i praktiken omöjliga att överleva."

"Farligare förhållanden"

Även för Kebnekaisefjällen är drevsnöflak problemet:

"Flaken kan upplevas väldigt lösa, men de kan snabbt bli fastare när solen värmer snötäcket. Det kan orsaka spontana flaklaviner i brant terräng, liksom farligt stora laviner utlösta av skidåkare. Det väntas bli farligare förhållanden ju längre solen hinner värma snön under dagen", skriver verket.

I trakterna av Tromsö i norra Norge omkom fyra personer i laviner under fredagen. Lavinfaran är graderad till 4, vilket innebär mycket farliga förhållanden.

TT
Senaste nytt

Upp mot 30 grader – kan bli värmebölja

Många döda i skogsbrand i Kazakstan

1 timme sedan
En stor skogsbrand i Kazakstan har krävt 14 liv, enligt landets departement för nödlägen. Av ett tidigare uttalande framgick att man letade efter skogsvaktare som ringats in av elden i nordöstra landsändan.

Barn allvarligt skadad efter påkörning

1 timme sedan
En flicka är allvarligt skadad efter att ha blivit påkörd av en bil i stadsdelen Hageby i Norrköping, rapporterar lokala medier.

"Unabombaren" Kaczynski är död

1 timme sedan
Theodore "Ted" Kaczynski, känd som "unabombaren" har avlidit i fängelset, enligt ett uttalande från kriminalvården i USA.

Polisen i Malmö rapporterar om misshandel

2 timmar sedan
"Misshandel på Bunkeflostrand.", skriver polisen på sin hemsida.

Viaplay rasar – men svensk strömning växer

2 timmar sedan
Strömningstjänsten Viaplay har kollapsat på börsen i veckan. Kunderna sviker och annonsmarknaden viker ned, enligt bolaget. Men svenskarna betalar mer för strömningstjänster nu än för ett år sedan och branschen växer, enligt Marie Nilsson på Mediavision.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.