I december 2022 rymde fem schimpanser från Furuviks djurpark
I december 2022 rymde fem schimpanser från Furuviks djurpark - Foto: TT

Furuviksparken sköt ihjäl fyra schimpanser – avlivningen var olaglig

Furuviksparken uppfyllde sitt handlingsansvar som djurhållare när schimpanserna rymde i december förra året. Men att skjuta fyra av dem på distans bryter mot aktuell lagstiftning, enligt länsstyrelsens utredning.


Onsdagen den 14 december förra året fick polisen in ett larm om att schimpanserna rymt från sina hägn i aphuset på Furuviksparken strax utanför Gävle.

Senare samma dag meddelade polisen att fyra schimpanser skjutits till döds med skarp ammunition. 

Furuviksparkens förklaring: Så kunde aporna rymma

Klart: Furuvik avlivade schimpanserna på otillåtet sätt

Nu har länsstyrelsen utrett parken, och kommit fram till att de uppfyllt sitt ansvar som djurhållare under händelsen.

De anser däremot inte att de använde sig av en avlivningsmetod som är tillåten enligt gällande lagstiftning. 

Enligt Länsstyrelsen så hade parken inte kännedom om hur man hade behövt agera för att följa djurskyddslagstiftningen när man såg behov av att avliva schimpanserna på distans.

"Det ledde till att parken använde en avlivningsmetod som inte är tillåten enligt aktuell lagstiftning", skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Furuviks vd: "Mycket självkritiska"

Länsstyrelsen bedömer dock att parken i dag kommer att uppfylla lagens krav om en liknande situation skulle uppstå igen och bedöms därmed också uppfylla kraven för fortsatt tillstånd för offentlig förevisning.

"Det känns bra att de anser att vi uppfyller alla krav samt konstaterar att de åtgärder som vi vidtagit för att något liknande inte ska kunna hända igen är tillräckliga. Vi är däremot mycket självkritiska och ser allvarligt på att vi inte haft kännedom om att lagen saknar reglering för distansavlivning av flera högriskdjur som hålls i djurpark, bland annat schimpans", säger Sandra Wilke, vd på Furuvik, i ett pressmeddelande.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!