Valborg i Uppsala? Här är ett gäng aktiviteter och traditioner i Uppsala under valborgsmässoafton.
Valborg i Uppsala? Här är ett gäng aktiviteter och traditioner i Uppsala under valborgsmässoafton. - Foto: William Brunius/TT och Johan Nilsson/TT

Valborg i Uppsala: Aktiviteter, fester och majbrasor

Valborg i Uppsala innebär är en riktig folkfest. Är du nyfiken på hur valborgsmässoafton i Uppsala firas? Nedan hittar du några av de traditionella aktiviteterna och festligheterna.


Valborg i Uppsala – hur firar man?

Valborg, även känd som valborgsmässoafton, är en stor festdag i Uppsala och firas på ett särskilt sätt. Uppsala är känt för sina valborgsfiranden, eftersom staden har en lång tradition av studentkultur och universitetsliv. 

Här nedan några av de mest populära traditionerna och aktiviteterna under valborg i Uppsala:

Forsränningen under valborg i Uppsala

En av de mest kända traditionerna i Uppsala under valborg är Forsränningen, en tävling där studenter bygger flottar och farkoster och sedan tävlar genom att färdas längs Fyrisån. Tävlingen är känd för sin kreativitet, humor och festliga stämning, och lockar tusentals åskådare som samlas längs ån för att se på evenemanget.

5 roliga lekar till valborg – passar både inomhus och utomhus

Champagnegalopp på valborg i Uppsala

På morgonen den 30 april samlas studenter och andra Uppsalabor i Ekonomikumparken för en så kallad "champagnegalopp". Detta innebär att man öppnar champagneflaskor och sprutar champagne på varandra i en festlig stämning. Det är en informell och glädjefylld start på valborgsfirandet.

Champagnegalopp förekommer även på vissa av stadens studentnationer.

Mösspåtagning i Uppsala under valborg

Vid lunchtid på valborgsmässoafton samlas studenter och tidigare studenter på Carolina Rediviva, Uppsala universitets huvudbibliotek, för att delta i en gemensam mösspåtagning. 

Detta innebär att alla tar på sig sina traditionella studentmössor samtidigt, för att symbolisera övergången från vinter till vår och markera början på valborgsfirandet.

Valborg 2024: Här hittar du en majbrasa i Stockholm, Uppsala och Lund

Majbrasa och sång på valborgsmässoafton i Uppsala

På kvällen samlas Uppsalabor och besökare på flera platser i staden för att tända majbrasor och sjunga traditionella vårsånger. En av de mest kända sångstunderna är Allmänna Sången vid Gunillaklockan, där en kör framför klassiska valborgsånger och publiken sjunger med.

Valborg i Uppsala – storslagen fest på nationerna

Inför, under och efter valborg ställs det till med rejäla festligheter på studentstadens nationer. Nationerna, och andra föreningar, anordnar då evenemang, middagar och fester som sträcker sig över flera dagar. 

Vad kallas dagarna kring valborg i Uppsala?

Bland studenter kallas dagarna innan och efter valborg: skvalborg, kvalborg och finalborg. 

Valborg i Uppsala – antal besökare

Utöver studenterna och de som bor i staden kommer tusentals besökare för att fira valborg i Uppsala varje år. 

Varför firar man Valborg?

Valborgsfirandet i Sverige sträcker sig långt bak i tiden. Nedan kan du läsa mer om det.

Valborg: Varför firar man valborgsmässoafton och är det en röd dag?

Läs alla våra artiklar om valborg eller valborgsmässoafton här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!