Inflationen har fört med sig höga priser på livsmedel. Nu spår man förändring
Inflationen har fört med sig höga priser på livsmedel. Nu spår man förändring - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Då sjunker matpriserna: "Det man ska ha klart för sig..."

Matpriser har den senaste tiden varit ett hett ämne i Sverige. Under onsdagen kom rapporter från USA att inflationen når rekordlåga nivåer. Nu spår man även att svenska livsmedelspriser kan komma att falla inom en snar framtid.


Inflationen i USA sjunker mer än vad man först hade förväntat sig. I mars hade inflationen sjunkit till fem procent. 

Under onsdagens  "Efter fem" i TV4 uttalade sig Arturo Arques, privatekonom på Swedbank och sparbankerna om den svenska inflationen.

– Det är positivt för alla konsumenter som dignar kring räntekostnader och livsmedelskostnader, så detta är positivt. Vi får nog avvakta och se de svenska siffrorna. Vi har ju sett att inflationen kan gå olika vägar från USA och Sverige, säger han.

Då väntas priserna sjunka

Men trots att han gärna vill invänta de svenska siffrorna så tror han på en ljusning även i Sverige.  

– Vi tror att kärninflationen kommer sjunka.

Matpriserna har nog sett sin topp och efter att finansministern tog ett snack med matvarujättarna för några veckor sedan så hoppas man nu från de svenska storbankerna att livsmedelspriserna kommer minska, något Arturo Arques hoppas sker till sommaren.

– Det man ska ha klart för sig som konsument är två saker. Det ena är att avtalen om livsmedelspriser förhandlas och implementeras med en viss fördröjning. Dessutom är det så att producentpriserna stigit mer än konsumentpriserna vilket kan vara svårt för oss konsumenter att förstå när priserna dragit iväg. Med tanke på det vi sett nu så tror jag att vi kan se lägre priser under sommaren igen. 

Arturo Arques, privatekonom på Swedbank och sparbankerna i Efter fem i TV4. Foto: TV4
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!