Vad är Kristi himmelsfärd och är högtiden en röd dag?
Vad är Kristi himmelsfärd och är högtiden en röd dag? - Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT och Maja Suslin/TT

Kristi himmelsfärd 2024: Är det en röd dag? Datum och vecka

Vad är Kristi himmelfärdsdag och vad heter högtiden på engelska? Vilket datum och vilken vecka infaller Kristi himmelsfärd 2024, och är det en röd dag? Nyheter24 svarar på alla frågor du kan tänkas ha om Kristi himmelsfärd 2024.


Vad är Kristi himmelsfärd?

Kristi himmelsfärd är en kristen högtid som firas 40 dagar efter påsk, för att minnas Jesus Kristus återförening med Gud i himlen. Enligt Nya testamentet i Bibeln, samlade Jesus sina lärjungar efter sin uppståndelse från de döda och gav dem uppdraget att predika evangeliet. Efter detta händelseförlopp, bevittnade lärjungarna hur Jesus steg upp till himlen, vilket markerade slutet på hans jordiska liv. 

Kristi himmelsfärd är en viktig del av den kristna tron och firas med gudstjänster och traditionella aktiviteter i många länder.

När började man fira Kristi himmelsfärd?

Kristi himmelsfärdsdag har firats sedan 300-talet. Men redan innan den här kristna högtiden började firas  hade man ett annat firande den här dagen: betessläppningen. Det var då man helt enkelt lät boskapen gå ut på bete. 

Tidigare ansågs Kristi himmelsfärdsdag vara den första sommardagen i Sverige och har kallats "barärmdagen" eftersom det var då folk började gå med bara armar eller "första metardagen" för att fira att sommarfisket inleddes.

Kristi himmelsfärd på engelska – vad kallas dagen?

På engelska kallas Kristi himmelsfärdsdag för "Ascension day". 

När är Kristi himmelsfärd?

Eftersom datumet för påskdagen varierar från år till år, kan Kristi himmelfärdsdag infalla på olika datum, men alltid någon gång mellan den 30 april och den 3 juni. Det är alltså en rörlig högtid.

Kristi himmelfärdsdag infaller dock alltid på en torsdag.

När är Kristi himmelsfärd 2024? Vecka och datum

Under 2024 infaller Kristi himmelfärdsdag i vecka 19 och mer specifikt på torsdagen den 9 maj. 

Kristi himmelsfärd 2024 – en röd dag? 

Kristi himmelfärdsdag är en av flera röda dagar i Sverige, vilket innebär att det är en allmän helgdag. Många människor är lediga från arbete och skolorna är stängda. 

Det är vanligt att svenskar utnyttjar denna lediga dag för att umgås med familj och vänner eller delta i olika aktiviteter och traditioner.

Många passar dessutom på att ta ledigt fredagen efter Kristi himmelsfärdsdag för att på så vis få långhelg. 

Läs alla våra artiklar om Kristi himmelfärdsdag här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!