Valborgseld vid Västra Hamnen i Malmö. Arkivbild.
Valborgseld vid Västra Hamnen i Malmö. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

SMHI varnar för brandrisk under valborg

Valborgsfirarna kan vara lugna – sista april bjuder på sol och plusgrader runt tiostrecket. Om du planerar att tända en majbrasa är det däremot bra att vara extra uppmärksam.


Det ser ut att bli en regnfri valborg för de allra flesta. Med undantag för Jämtlands- och Härjedalsfjällen, som kan få en del byar av regn eller blötsnö, kommer det bli ett torrt firande runtom i landet.

Soligt runt om i landet

De flesta kan räkna med solsken också, enligt SMHI.

— I södra Norrland blir det däremot en del moln men solen kommer även att titta fram där över dagen. Men på kvällen kommer mycket av molnen att lösas upp så att det blir en solig avslutning, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

Bäst solchanser under dagen väntas söderut.

— Hela Götaland och större delarna av Svealand kommer att få det soligt under dagen, säger Therese Fougman.

Bra att vara uppmärksam

Även längst upp i norr ser det ut att bli övervägande soligt. Temperaturmässigt landar det på mellan 10 och 13 grader i Götaland, runt tiostrecket i Svealand och i norr mellan 5 och 10 plusgrader.

Än så länge finns inga varningar för gräsbränder inför söndagen från SMHI, men om det ändras kommer dessa att dyka upp under dagen på SMHI:s hemsida.

Men i och med det soliga vädret är det däremot bra att vara uppmärksam om du ska tända en majbrasa, enligt Therese Fougman.

— I och med att solen lyser och att det samtidigt kommer att vara lite vind kommer det förmodligen att vara risk över delar av landet.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!