Fyra elever på en skola i Göteborg åtalas för dataintrång efter att de gått in i databasen och ändrat sina betyg
Fyra elever på en skola i Göteborg åtalas för dataintrång efter att de gått in i databasen och ändrat sina betyg - Foto: Martina Holmberg / TT & Anders Wiklund/TT

Fyra elever åtalas – tog sig in i databas och ändrade betyg

Förra året bestämde sig fyra elever på en gymnasieskola i Göteborg för att ta sig in i skolans databas för att ge sig själva bättre betyg. Det resulterar i att eleverna nu åtalas för dataintrång.


I maj 2022 bestämde sig fyra elever på International IT College i Göteborg att de ville ha bättre betyg inför skolavslutningen. Då tog de sig in i datasystemet där betygen förvaras och ändrade sina egna betyg, något de nu åtalas för.

– De har kommit in i datasystemet där elevernas betyg finns och så har de ändrat betygen, säger Andréas Pernmyr, kammaråklagare till Sveriges Radio P4 Göteborg.

Flera lärare sade upp sig efter händelsen

Händelsen ska inte bara ha satt eleverna själva i klistret utan även påverkat flera lärare som arbetade på skolan. Två lärare valde efter händelsen att säga upp sig då de, enligt P4 Göteborg, var så pass förtvivlade och knäckta efter det som inträffat att de inte ville jobba kvar.

Eleverna har nu stängts av från skolan och står nu åtalade för dataintrång. Dock vill inte kammaråklagaren uttala sig om bristande säkerhet varit något som gjort det möjligt för eleverna att genomföra intrånget. 

– Huruvida säkerheten har varit svag eller stark är inte den frågan som jag provar. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!