Mimmi har gjort en hel del spännande upptäckter under sin karriär som tullinspektör
Mimmi har gjort en hel del spännande upptäckter under sin karriär. - Foto: Skärmavbild/"Gränsbevakarna Sverige"/Kanal 5

Sjuka gömman i lastbilen – tullens stora bakslag vid kontrollen: “En enorm…”

Mimmi är tullinspektör och syns i "Gränsbevakarna Sverige" på Kanal 5. I sitt yrke har hon varit med om en hel del spännande erfarenheter och utmaningar, men det är en viss händelse som hon sent kommer glömma.


"Gränsbevakarna Sverige" är en dokumentärserie på Kanal 5 och discovery+ som följer det dagliga arbetet vid landets gränser. Programmet ger tittarna en unik inblick i hur Sveriges gränser bevakas och hur tullpersonalen arbetar för att skydda landets säkerhet.

"Gränsbevakarna Sverige" sänds på Kanal 5 och discovery+

En av tullinspektörerna som syns i programmet är Mimmi, som har gjort många märkliga fynd under sin karriär. 

Vidriga upptäckten i tullen på Arlanda – hittades i resväskan: "Det vara rann"

Mimmi jobbar oftast i tullfiltret på Arlanda. Foto: "Gränsbevakarna Sverige"/Kanal 5

I arbetet med att förhindra smuggling av narkotika, vapen och andra olagliga varor uppstår inte sällan en hel del minnesvärda situationer. För Nyheter24 berättar Mimmi att det är många händelser som hon sent kommer glömma, men det är ett visst minne från karriären som sticker ut extra mycket. 

– Vi var i en Stockholmshamn när en kollega hade tagit ut ett lastbilsekipage där det inte verkade stämma med papprena. Någonting var lite “off”, berättar Mimmi och fortsätter: 

– I lasten var det flera stora cylinderformade betongklumpar, som var tio meter långa. Man kunde se att det var dåligt målat, så då började vi försöka ta oss in i den här betongklumpen. Vi köpte flera olika verktyg. Alla verktyg gick sönder. Och till slut kom vi in och tänkte att det här kommer vara en enorm knarkgömma. 

Mimmi är en av tullinspektörerna som medverkar i programmet. Foto: "Gränsbevakarna Sverige"/Kanal 5

Mimmi om sjuka upptäckten i tullen: "En halv miljon..."

Men upptäckten visade sig vara något av ett antiklimax för tullen, i förhållande till det arbete som låg bakom. 

– Det visade sig vara cigaretter. Vi tänkte att det skulle att vara otroligt mycket cigaretter, men vi blev lite besvikna, förklarar Mimmi och fortsätter: 

– Det var ungefär en och en halv miljon cigaretter, vilket ändå var mycket. Men med tanke på det här jobbet som smugglarna hade gjort, och att vi hade hållit på hela dagen med att komma in i betongklumparna, så tänkte man nästan: “Varför hade ni inte med er mer grejer?”, säger Mimmi med ett skratt. 

Mimmi förklarar att yrket som tullinspektör är som mest spännande när man får gräva och hitta någonting, och att det därför var något av en besvikelse att fyndet inte var mer galet. 

– Det kommer jag alltid komma ihåg. Just att de hade lagt ner så otroligt mycket ansträngning för att komma undan, när det egentligen inte var så mycket.

Vanliga tabben många gör i tullen på Arlanda – kan ge prick i registret

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

1 timme sedan
Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Härnösand

1 timme sedan
"Härnösand, misstänkt rattfylleri.", skriver polisen på sin hemsida.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.